Негрони – Кралят на коктейлите
През 2019 година популярният коктейл „Негрони” навършва 100 години. Подобно на много други кулинарни открития и „Негрони” възниква почти случайно.
Известният италиански миксолог Лука Пичи, автор на книгата „Коктейл „Негрони”: италианската легенда”, приписва половината успех на напитката именно на италианското име.
А легендата е следната: Граф Камило Негрони обичал аперитивите и често поръчвал в любимия си флорентински бар „Cassoni” „Милано-Торино” или „ми-то”. Това бил коктейл от произвеждания по онова време в Милано ликьор „Кампари”, вермут от Торино (откъдето идва „то”) и сода. След като САЩ въвели сух режим, коктейлът „Милано-Торино” бил прекръстен на „Американо”, тъй като той бил предпочитан от живеещите в Европа американци. Именно „Американо” поръчва Джеймс Бонд във филма „Казино Роял”.
Граф Негрони, който пообиколил света, живял известно време в Англия. Там се привързал към вкуса на джина. Той помолил свой познат барман да смени содата с джин в коктейла. Барманът Фоско Скарсели изпълнил молбата на графа, а като допълнение заменил и обичайната лимонова кора с портокалова.
Графът започнал редовно да си поръчва този коктейл, а останалите посетители молели бармана да им приготви онова, „което пие граф Негрони”. Така напитката получила името си.
Вече над 100 години след появата на коктейла той остава една от най-търсените напитки в света.
През 2011 г. един от най-известните брандове горчив ликьор Campari обявява годината на „Негрони“ заедно с празненството по случай 150-тата си годишнина. Именно на това парти се приготвя най-голямото „Негрони“ в света, записано в рекордите на Гинес.
И до днес класическата рецепта за „Негрони“ съдържа еднакво количество Campari, сладък вермут и джин. Сервира се с лед и резен портокал, присъщ за всички коктейли с най-известния горчив ликьор.
Според хит-парада на най-популярните коктейли за 2019 година, съставен от „Business Insider”, „Негрони” заема второ място пет години подред. Палмата на първенството в тази класация държи „Old Fashioned” – коктейл, създаден на основата на бърбън или уиски.
Експерти от списание „TimeOut” пък обявиха „Егейския Негрони” за най-добър микс за 2019 г. Тази разновидност на класиката се различава от традиционния по нежно-белия си цвят и по вкус. Приготвя се с местен билков джин и мартини с добавени семена от копър.
В популярността на „Негрони” има известен парадокс, тъй като вкусът на тази напитка не гали небцето веднага. Италианците твърдят, че може да се хареса едва след третия път -дотолкова вкусът му е горчив и рязък.
За това, разбира се, си има причина: „Негрони” е аперитив и се пие преди хранене, за да стимулира апетита. Горчивият вкус на кампари в състава му кара черния дроб и жлъчния мехур да подготвят целия храносмилателен тракт за приема на храна.
Съставки
3-4 кубчета Лед
30 мл Кампари
30 мл Червен вермут
1 бр. Портокал
30 мл Джин
Начин на приготвяне
- Чаша с дебели стени се пълни с кубчета лед.
- Добавят се кампари, джин и вермут и се разбъркват.
- Гарнира се с резени портокал.