Тържествата в Стара Загора през лятото на 1927 година

През лятото на 1927 година старозагорци отбелязват 50-годишнината от боевете при Стара Загора през 1877 г. За организация на тържествата на 31 юли, 1 и 2 август Общината заделя от общинския бюджет 30 хил. лв., а Окръжната постоянна комисия отпуска 15 хил. лв. Създаден е Комитет по отпразнуването и към него специална комисия, която да посреща и разквартирува пристигащите гости. На 23 юли встъпва в длъжност и новият окръжен управител Стефан Акрабов. Месец преди това, на 26 юни, в присъствието на много граждани, патриотични и спортни организации и официални лица е положен специален Акт в основите на новооткрития паметник на загиналите опълченци и руски войни в боя на 19 юли 1877 г. в квартал Акарджа. Този Акт е поставен в медна, калайдисана цилиндрична кутия 50х20 см. В кутията са сложени един екземпляр от първи, втори и трети брой на специално издадения вестник „19 юлий 1877 г.“; броеве от почти всички ежедневници, излизащи в София, Пловдив и Бургас; от седмични софийски вестници и списания; от местните вестници „Зора“, „Дума“ и „Общински вестник“. Добавени са също така и банкноти и монети в обръщение по това време в царството. Молебен отслужва старозагорският митрополит Павел. Секретарят на Доброволческото дружество прочита Акта. През 1902 г., по повод 25-годишнината от боевете в Градската градина е открит Паметник на защитниците на Стара Загора.

На 31 юли на гарата представители на родолюбиви организации в Стара Загора, на юнашкото дружество и скаути посрещат пристигащите гости. С лаврови венци през рамо са окичени опълченците-ветерани и гостите от Русия. Произнасят се прочувствени, патриотични речи. Пред построената цветна арка в долния край на улица „Митрополит Методий“ кметът Стефан Кюмюрев приветства гостите. От арката до градското казино (дн. сградата на Драматичния театър) е подреден шпалир от възрастни, младежи, военни и деца. Гостите преминават тържествено, отрупани с цвета, начело със Самарското знаме. В седем часа вечерта местният гарнизон организира церемония със заря в присъствието и на военния министър ген. Вълков. Следват факелно шествие и спектакъл на операта „Гергана“ в салона на дружество „Театър“.

На следващия ден тържествата продължават с литургия за загиналите, отслужена от митрополит Павел; шествие до новопостроения паметник с панихида и молебен; водосвет на Чадър могила, където е било предвидено да се построи паметник (това се случва, но много по-късно). На връщане от Чадър могила – манифестация по улица „Цар Симеон“ и народна гощавка за гостите в двора на Офицерското събрание. В четири часа след обяда по улица „Митрополит Методий“ и на площада пред кметството (Градската градина) се устройват народни веселия и забави с кавали и гайди. Вечерта отново заря и спектакъл на операта „Трубадур“.

Получени са поздравителни и благодарствени телеграми от цялата страна.

Местните вестници издават специални броеве. Вестник „Дума“ публикува списък на живите опълченци от Старозагорското поборническо дружество „Шипка“, участници в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново. Това са: Стефан Чореев, роден през 1852 г.; Ник. Стойков, роден през 1855 г. в Стара Загора; Георги Славов, роден през 1858 г. в Стара Загора; Мих. Пенов от с. Бенковски, роден в с. Събрано през 1858 г.; Колю Белчев, роден в Стара Загора през 1843 г. и живеещ в с. Пряпорец, Старозагорско; Димитър х. Генчев, роден през 1854 г., Стара Загора; Илчо Драгнев, роден в с. Коларово през 1854 г.

Също от съобщение във в. „Дума“ разбираме, че са издадени специални картички-изгледи от тържествата и се продават във вестникарските павилиони.

Снежана МАРИНОВА