Днес заговяваме за Голяма Богородица. Започват 15 дни на въздържание.

В последния ден от месец юли (днес) се празнуват Богородичните заговезни – църковен празник, отбелязван преди началото на Богородичните пости. На 31 юли се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.

На 1 август започва Богородичният пост и продължава две седмици. Той ни подготвя да посрещнем Преображение Господне (на 6 август) и Успението на Пресвета Богородица (15 август), познат сред българите като Голяма Богородица. Църквата е установила през този период в края на делничните вечерни служби да се отслужва Молебен канон към Пресвета Богородица. За укрепяване на вярващите, в първия ден на поста се прави водосвет.

По традиция Божията майка се почита като покровителка на семейството, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник жените украсяват иконата на светицата с цветя, поставят пред нея дарове – кърпи, ризи и пари.

Богородичният пост е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината. В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна.

Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

Dolap.bg