Учителят по физика Теодосий Теодосиев:“Имай смелост да знаеш!“

На 28 юли 2021 г., в салона на Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“, знатният учител по физика Теодосий Теодосиев се срещна с новоприетите осмокласници от Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи (MГКНМА) “Проф. Минко Балкански“ Стара Загора. Темата беше пътища за формиране на силов интелект.

С много примери от живота си, от успехите на своите възпитаници, от 40-годишния си опит на учител, създал десетки шампиони по физика, той очерта жалоните, които гимназистите трябва да имат предвид, ако искат да напреднат в знанията и науката, ако искат да станат незаменими специалисти, които да се реализират за благото на обществото.

Според него, за да успее едно дете, трябва първо да се научи да чете, колкото може по-рано. До 9 клас да е прочело поне 1000 книги с по 600 страници всяка и много да се е занимавало с точни науки. Ще ми възразите защо са му тези 1000 книги, не можем ли да гледаме клипчета. Неговият баща го е научил да чете на 4 -годишна възраст и е прочел много повече от 1000 книги до 9 клас. Четенето има две предназначения: Първо създаване на понятиен апарат. Не може с един празен мозък, в който няма нито една дума, да направим някакво откритие. И второ – трупат се знания и интелект.

От най-ранна възраст детето трябва да се занимава с точни науки. Освен това да се научи да прави жертви, да се лишава от дребните удоволствия – игрички, пилеене на времето, липса на правилна организация на деня, за да стигне до по- високи поставени цели. Родителите също трябва да правят жертви,в името на децата си.

Всеизвестен факт е, че през последните години китайците обират всички първи места на международни олимпиади и са много напред в науката. Теодосиев е бил в Китай по покана на своя ученик Станимир Рачев, който е учител в китайско училище.

8 март в България е Ден на жената, а в Китай-Ден на физиката и аз трябваше да изнеса лекция на китайчетата. Станимир ме предупреди:“Тези с математика не можеш да уплашиш! По време на моята лекция бях предвидил няколко задачи, които изискват съставяне на диференциално уравнение и решаване на интеграли. Учениците не бяха абитуриенти. Бяха от всички профили – математици, физици, химици и биолози. Всички до един решиха безгрешно задачите. Защо Ви го казвам, за да сме наясно за каква конкуренция става дума!“- сподели Тео.

В китайското училище, сутрин в 6:30 ч. всички са строени и до 7:00 ч. играят гимнастика. Апропо, това се отнася до целия китайски народ – от децата в детската ясла до пенсионерите. В обществения парк на всяка пейка има контакт, където са включени тонколоните. В 7:00 ч. свири химнът и вдигат знамето. Целият китайски народ отива на работа като на война. Едно време и в нашите училища сутрин беше задължителна физзарядката. Здрав дух в здраво тяло.

В китайското училище има огромен двор колкото площада, ограден с електроограда. Ако го докоснеш те удря ток като с електропалка. В училището за лабораторни цели имат такава палка както и въоръжена охрана.

Учебните часове продължават сутрин от 7:00 ч. вечер до 19:00 ч. с прекъсване на обед 1 час само са храна. От 19:00 ч. до 22:00 ч. се пишат домашни под ръководството на учителите. След това ученикът, ако желае, може да си отиде в къщи. Тъй като домът му средно е отдалечен на 70 км. от училището, предпочита да остане в общежитието и сутринта отново всичко се повтаря.

В Китай има специалности за които кандидатстват по 10000 души за едно място. И нивото е много по-високо от американското.

И нещо много любопитно: На въпрос каква художествена литература предпочитат да четат учениците, отговорът е бил – поезия!

Успехът на китайците идва и от факта, че умеят да се въздържат. Сега много се говори, че освен коефициент на интелигентност, при който се проявяват логическите възможности, има математически тестова за това, както има и тестове за емоционална интелигентност. Емоционалният интелект отчита дали ти управляваш физическото си тяло или то тебе.

По-важно е човек да се научи да мисли, отколкото да трупа нещо научено наизуст – съветва Тео.- Глупостта е един от седемте смъртни гряха“.

Росица Ранчева