Тайната на забулената Дева – любопитно

Забулената дева е карарска мраморна статуя, създадена в Рим от италианския скулптор Джовани Страца (1818–1875). На него е изобразен бюст на Дева Мария, чието лице е покрито с прозрачен воал. Изглежда завесата е полупрозрачна, но всъщност е издълбана от мрамор.

Точната дата на завършване на статуята е неизвестна.    Статуята е пренесена в Нюфаундленд, Канада през 1856 г., както е записано на 4 декември в дневника на епископ Джон Томас Малок: „Сейфът получи от Рим красива мраморна статуя на Пресвета Богородица. Лицето и е покрито с воал, но се виждат цялото и лице и черти. Това е истински скъпоценен камък на изкуството. “

Богородица с воала се съхранява в епископския дворец до римокатолическата катедрала Свети Йоан до 1862 г., когато епископ Малок представя този шедьовър на Върховния манастир на презентацията. Оттогава бюстът остава на грижите на сестрите в катедралата „Св. Йоан“.

Джовани Страца е италиански скулптор от 19-ти век. За него се знае много малко, освен че е учил в академия Брера и е работил като скулптор в Рим и Милано. Страза извайва своите невероятни мраморни статуи от едно парче карарарски мрамор. Изключително сложната техника на „воали“ в скулптурата е позната от древни времена в Древна Гърция (4 век пр. Н. Е.). Но Страза го довежда до съвършенство.

Други произведения на Джовани Страза могат да се видят във Ватиканския музей и в двореца на архиепископа в Милано.

Трудно е да се повярва, че тази скулптура е направена от мрамор. Остава впечатлението, че това е бюст на жива жена, покрит с влажна тъкан, а не със студен мрамор. И не ни остава нищо друго, освен да се възхищаваме на най-високото умение на скулптора, което заслужава нашето възхищение!

Източник: Групата във Фейсбук ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ, ЗАГАДКИ, МИСТЕРИИ И ИСТОРИИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА!