Уникалната Кула Уолас в Шотландия – любопитно

Паметникът Уолас е кула на върха на абатството Крейг Хил на границата на Стърлинг, Шотландия. Паметникът е издигнат в чест на шотландския национален герой Уилям Уолъс.

В края на XIII век английският крал Едуард I нахлува в Шотландия и страната попада под властта на Англия. Уолас, заедно с Андрю Морей, ръководи освободителното движение срещу британците. През септември 1297 г. се провежда една от най-известните битки от Шотландската война за независимост – битката при Стърлинг Бридж, където шотландските войски побеждават британците. Битката изигра решаваща роля и по-голямата част от Шотландия била освободена, а Уилям Уолъс бил избран за пазител на Шотландия в отсъствието на законния крал Джон I. Според легендата Уолъс е гледал от върха на хълма Аби-Крейг британските войски преди битката на моста Стърлинг.

Кулата е построена с набрани публични пари в края на 19-ти век, вследствие на повишен интерес към шотландската национална история и идентичност. Част от парите идват от чуждестранни дарители, включително италианския национален герой Джузепе Гарибалди. Паметникът представлява квадратна кула с височина 67 метра, направена във викториански готически стил. Кулата е отворена за посетители и в нея се намират Залата на славата, Музеят на битката при Стърлинг Бридж и изложбата Уилям Уолъс. На последния етаж на кулата има открита наблюдателна площадка „Короната“.

В подножието на хълма стои скулптурата“Свобода“, изобразяваща шотландски воин с двуручен меч, ​​бойни доспехи и кръгъл щит. Статуята донякъде напомня на героя Мел Гибсън от филма „Смело сърце“ – скулпторът е вдъхновен от точно този образ на Уилям Уолъс.