Къде са най-древните небостъргачи на света?

Понякога наричан “Чикаго” или “Манхатън на пустинята“, древният Шибам предоставя на историците и урбанистите един от най-ранните и най-съвършени примери за строго градско планиране, основаващ се на принципа на вертикалното строителство. Известен като дом на първите жилищни сгради с висок изглед, Шибам се е превърнал в символ на възход и устойчивост на културата в Близкия Изток, на фона на заобикалящата го пустиня.

Разхождайки се по тесни хаотични алеи, осеяни с високо извисяващи се кули, малцина биха оценили възрастта на йеменския град Шибам на близо 1700 години. Разположен в централния район Хадмараут в Йемен, Шибам е бил основан през периода още преди тук да се появи исляма, а свидетелствата за мащабно строителство датират поне от 9-ти век.

Шибам е известен като първият град на земята с вертикална проекция. Той е защитен обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1982 г. и е дом на гъсто издигнати една до друга сгради, чиято височина варира от четири до единадесет етажа, водейки началото си от 300 г. сл. Хр. Но съвременните постройки са строени предимно след 1532 г.

Благодарение на това, че сградите представляват своеобразни цитадели и че играят ролята и на крепостна стена, градът е оцелял близо две хиляди години, въпреки набезите на бедуините и спорадичните наводнения в този район.

Град Шибам е с население 13 316 жители по данни от преброяването през 2004 г. Градът се намира в пустинята Рамлат ал Саб’атайн и е световноизвестен най-вече с високите си небостъргачи. В този малък, но знаменит с историята и миналото си град съществуват над 500 жилищни сгради, построени от глинени тухли къщи. Почти всички от тях притежават между 5 и 11 етажа,а някои от тях се извисяват на повече от 30 метра височина.

Град Шибам често e наричан „най-старият град на небостъргач в света“Планът му е трапецовиден, почти правоъгълен; и е ограден от пръстеновидни стени, в които е оформен блок от жилища, изградени от земята върху ортогонална мрежа. Шибам е основан през 3-ти век, но повечето от къщите, които съществуват днес датират „едва“ от 16-ти век, тъй като градът става жертва на опустошителни наводнения и друго природни бедствия през 1532 г. и 1533 г.

Все пак някои по-стари къщи и големи сгради са запазени и са оцелели още от първите векове на Исляма, като пещерната джамия, построена през 904 г., и замъкът, построен през 1220 г.

Традиционно мазетата и по-долните етаж, които обикновено са без прозорци се използват за съхранение на зърно и други реколти. На средите етажи били общите стаи и кухнята, а спалните и баните и били на най-горните етажи. Основната стая на втория етаж се използва почти изключително и само от мъжете, където те се срещали и разговаряли. Често тези помещения били пищно украсени с прекрасни  дърворезби, детайлни елементи и много декорация, като се обръщало специално естетическо внимание дори и на тавана. Женските стаи пък били на по-високите етажи – обикновено на третия или четвъртия етаж. Най-високите стаи били за общо ползване от цялото семейство, а най- горните нива често имали тунели, мостове и врати, свързващи отделните къщи. Целта зад това решение била основно да се гарантира по-високо ниво на сигурност, но имала и директен практичен елемент, особено за старите хора, които трудно се разхождали нагоре – надолу по безкрайните стълбища из къщата.

Къщите се налагало непрестанно да бъдат възстановявани и обновявани през вековете. Дъждът и ерозията са постоянни заплахи за сградите тук. За да защитят домовете си, жителите на йеменския град трябвало да покрият с дебели покривни конструкции къщите си, както и фасадите и покривите, които били допълнително уплътнявани. Тези, които можели да си го позволят пръскали къщите си със специален препарат, за да ги предпазят от термити и други досадни животни.

За съжаление пред града съществуват множество предизвикателства, с които трябва да се справя

Сградите са често застрашени от вятър, дъжд и топлинна ерозия и изискват постоянно поддръжка, за да се запазят структурите стабилни. Градът беше силно засегнат от наводненията, причинени от тропически циклон през 2008 г. Много от основите сгради в града бяха сeриозно увредени, вследствие на наводнения и повишено ниво на водата. Огромен проблем, който в крайна сметка доведе до срутването на няколко от къщите. Йеменският град е бил и сред целта на масовата терористична атака на Ал Кайда в страната през 2009 г.

През 2015 г. град Шибам е добавен в списъка на местата от световното културно наследство, които се намират в опасност. Причината беше избухналата жестока гражданска война в Йемен. Много ценни исторически сгради са били сериозно увредени по време на тежки бомбардировки в страната и продължават и до днес да са изложени на риск от въоръжен конфликт.