Лятна програма на ПГКНМА“Проф.Минко Балкански“ и Фондация „Миню Балкански“

Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „проф. Минко Балкански“ – Стара Загора – училището на новото време, обучаващо бъдещи програмисти, задълбочава ползотворното си сътрудничеството с фондация „Миню Балкански“ с. Оряховица.

Вече става традиция организирането на срещи и обучения, ръководени от  видни математици, физици и програмисти .

В летните школите по Комбинаторна математика и Информатика и облачни технологии са приети 9 ученика, настоящи възпитаници на гимназията със стипендия „проф. Минко Балкански“.

За предстоящото лято екипът на фондацията и УН „Съвет на мъдреците“ към ПГКНМА „проф. Минко Балкански“ предлагат на новоприети ученици:

 1. 07.2021г. – лекция на учителя Теодосий Теодосиев – Тео: „Методика за формиране на силов интелект“.
 2. 16–21.08.2021г. – онлайн участие в основните лекции на школата „Комбинаторна математика“, създадена и ръководена от лауреатите на конкурса „Минко Балкански“:
 • Ивайло Хартарски – завършил Louis-le-Grand (LLG) и Ecole Normale Supérieure( ENS) в Париж.
 • Богдан Станков – златен медалист на България от Международната олимпиада по математика (IMO). Висшето си образование започва в Париж – в лицей Louis-le-Grand (LLG) и продължил Ecole Normale Supérieure (ENS) в Париж. От 2018г. е докторант в ENS в областта на комбинаторната геометрия.
 • Иво Кортезов- завършил математика през 2013г. в University of Oxford (UO), специализира педагогика в University of Birmingham. В момента е преподавател по математика в Zlatarski International School в София.
 • Любен Личев – трикратен медалист от IMO, завършил лицей Louis lLLG Louis-le-Grand (LLG), а от 2017г. постъпва в ENS в Лион, където специализира вероятности.
 • Виолета Найденова също е трикратен медалист от IMO. От 2017г. учи математика в University of Oxford ( UO).
 1. 23–28.08.2021г. – онлайн участие в школата „Информатика и облачни технологии“, създадена и ръководена от IT специалисти (Тодор Спасов, Николай Бошнаков, Гергана Караджова, Александър Ангелов) с опит в световни компании, специализирани в тази област. Школата се организира с подкрепата на VMware България.
 2. Презентация на тема „Компютърни технологии – хоризонт 2030г.“ – Обзор на технологиите с висок потенциал като изкуствен интелект, интернет на нещата (IoT), блокчейн и дори квантовите компютри.
 • Лектор: Теодор Първанов – лауреат на Фондация „Миню Балкански“ от 2003г. Завършва висше инженерно образование в ENSMA (École Nationale Supérieure de Mécanique et d’Aérotechnique) във Франция. След като добива професионален опит във Франция и Белгия, се завръща в България, където работи като софтуерен инженер в развойния център на VMware България. В момента е ръководител на звено за изследвания и разработка (Research & Development) във VMware България с фокус върху разпределените системи и по-специално блокчейн. Като ръководен кадър в Office of the CTO организацията на VMware, Теодор има широк поглед върху най-новите компютърни технологии и техните бъдещи приложения.
 1. Фондацията има готовност да включи желаещите учениците на гимназията през учебната година 2021 /2022 г в онлайн училището по физика, с ръководител Стефан Кръстанов (лауреат на конкурса „Минко Балкански“ за 2007г. Квантов физик, с докторантурата в областта на квантовата информация. Понастоящем Стефан Кръстанов продължава научната си работа в Harvard и MIT. През свободното си време води образователни занимания за следващото поколение учени, включително проекти като engineeringday.com и spinwearables.com. Училището беше създадено по време на карантината през 2020г и вече съществува 15 месеца.).

След приключване на кампанията за записване на учениците за новата учебна година ще започне записването за предложените дейности.

Лице за контакт:

Майя Найденова – директор ПГКНМА „проф. Минко Балкански“ –Ст.Загора

director@pgknma.com

Янка Ковачева – организатор учебни дейности, фондация „Миню Балкански“-с. Оряховица

fmb.shkoli@gmail.com