Фотографи посрещат Джулая  на връх Шипка

За пета поредна година на 1 юли 2021 година фотографи от двете страни на Балкана ще се съберат на Паметника на Свободата, за да посрещнат юлския изгрев. Това научаваме от Фейсбук-страницата, създадена специално за събитието.

Освен на морския бряг, „Джулая“ ще настъпи и на старопланинския връх, както са го замислили майсторите на фотообектива. Срещата в първото юлско утро за тази година е на обичайното място – паркинга на предела, след което фотографите заедно ще се отправят към легендарния връх, за да снимат изгрева на Слънцето.

Освен китари, на историческия връх през изминалите четири години са звучали и гайди, по български. Любовта е толкова пъстра и има толкова различни превъплъщения.

Една група, която бе там в първата юлска утрин, не търсеше любовта, защото тя се оказа там.
Едни приятели, тръгнали само заради идеята, едно обаждане, една усмивка, един кадър.
Вече традиционно в първия ден на юли, на връх Свети Никола ще се проведе поредна приятелска среща на фотографите (и не само) от „Севера и Юга“, четем в поканата им.
Програмата обещава положителни емоции за всички. Носенето на камери, както и снимането не са задължителен елемент!
„Шипка не е място, то е състояние на духа. Очакваме Ви, заредени с повече батерии и весело настроение!“, това казват организаторите на това необикновено преживяване в своята Фейсбук-страница.

Джулай морнинг“ се е превърнал в празник в България. Името Джулай се свързва с известната песен на английската рокгрупа „Юрая Хийп“ от 1971 г. July Morning – „Юлско утро“. Възниква във Варна през 1980 г., а по-късно се премества във Варвара. Въпреки че обичаят е свързан със световното хипи движение от 1960-те, той съществува у нас и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското Черноморие, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни обреди. Символичното посрещане на изгрева е като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за участниците.

Д-р Румяна Лечева, БТА