Международен ден на слънчевите очила

На 27 юни американците празнуват Националния ден на слънчевите очила. На този ден се отбелязва важността на слънчевите очила, които предпазват очите от вредните слънчеви ултравиолетови лъчи.

Националният ден на слънчевите очила през 2018 г. доведе до повече от 1 милиард отбелязвания онлайн в социалните медии, които станаха официална тенденция в Twitter и Instagram.

И тази година на 27 юни е #NationalSunglassesDay и може да публикувате #SunglassSelfie в любимите си социални медии.

На този ден се обръща внимание към носенето на слънчеви очила през цялата година, тъй като слънчевите лъчи винаги са в действие.

Първите сведения за подобия на слънчеви очила датират от векове назад. В началото те са имали съвсем различно предназначение. Известно е, че през XIV-ти век китайски съдии са използвали опушени стъкла, за да прикриват очите си по време на дела.

Това се правело с цел да скрият емоциите си, така че тълкуванието на предоставените от обвинителите и защитниците доказателства да остане в тайна до самия край на процеса.

Друг важен момент в историята на слънчевите очила е изобретяването на страничните дръжки на очилата през 1730 г. от Едуард Скарлет.

През 1750 г. Джеймс Ейскоу експериментира със затъмнени стъкла и достига до извода, че оцветените в синьо-зелено стъкла могат да подобрят някои зрителни недостатъци. Макар и всички тези открития да имат важно значение за появата на слънчевите очила,

нито едно от тях не е директно насочено към очилата като аксесоар за защита на очите от слънцето.

Слънчевите очила придобиват масова популярност през XX-ти век.

Първият брой слънчеви очила е продаден от Сам Фостър (създател на фирмата Foster Grant) през 1929 г.на крайбрежната улица в Атлантик Сити, САЩ.

Около 1930 г. въздушните части на американската армия възлагат на оптичната фирма Bausch & Lomb да разработят високоефективни очила, които да предпазват пилотите от изключително опасните по време на летене слънчеви лъчи.

През 1936 г. са изобретени слънчевите очила тип „авиатор“, които пилотите от американската армия получават безплатно.

През 1937 г. те са пуснати на пазара от компанията Bausch & Lomb под марката Ray Ban, станала емблематична за слънчевите очила впоследствие. През 1953 г. се появява и знаковият модел очила „уейфеър“, които се считат за най-продаваните слънчеви очила в историята.

Слънчевите очила стават все по-популярни през 60-те години на XX-ти век благодарение на редицата рекламни кампании и все по-честата им поява в холивудските филми. През 70-те години на XX-ти век се появяват все повече марки слънчеви очила,които от иновационен продукт, разработен за американската армия, постепенно превръщат слънчевите очила в задължителен аксесоар за всеки човек.

Съветът ни е – винаги купувайте очила от оптика, никога от сергии и случайни продавачи!

Грижете се за очите си!

По материали от Интернет