Старозагорски ученици станаха „студенти” по химия и физика

Уникални часове по химия и физика проведоха в старозагорското Пето основно училище „Митьо Станев“. На гости на учениците от 6. и 7. клас бяха лектори от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“: доц. д-р Гинка Екснер, Физико-технологичен факултет, катедра „Физика“; главен експерт Георги Иванов, дългогодишен демонстратор към Физико-технологичен факултет и гл. ас. д-р Йордан Стремски, Химичен факултет.

„Демонстрациите пред учениците бяха поднесени и обяснени в своята пълнота, полезност и с лекота на езика, така че да бъдат разбрани. Гостите подходиха към учениците ни като към бъдещи студенти и не веднъж ги нарекоха „бъдещи колеги“”, сподели директорът на училището Димитринка Йовчева.

В часа по химия бяха направени цели 10 опита. Седмокласниците се учиха как да си приготвят лимонада и оранжада, как се прави химическа дъга, доказване на витамин C, трислойни химически коктейли, как се пали огън без кибрит, гори ли Магнезий (Mg), Вулканът на Böttger, Физика и Химия = Светлина, паста за зъби „Слонфреш“, сух лед.

В света на физиката“ участниците потънаха дълбоко в зоните на електричеството, механиката и оптиката.

Поканата към гостите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ бе отправена от преподавателката по химия и физика – Мария Личева. Идеята й хрумнала по време на пандемията, когато са пропуснати много важни опити по предметите поради дистанционното обучение.

Активното участие на учениците в демонстрациите показа, че у тях има много скрит потенциал, който тепърва ще се разгръща и ще намира своето място както в образователния, така и в кариерния им път.

Росица Въльовска

Община Стара Загора