Проф. Минко Балкански посети гимназията, която носи неговото име

На 14 юни 2021г. се състоя паметно събитие в живота на най-младото старозагорско училище – Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“. Специално за среща със своите ученици и учители от Париж пристигна проф. Минко Балкански, Почетен гражданин на Стара Загора. Той беше придружен от съпругата си г-жа Мари Балкански и Яна Ковачева, завеждаща учебен отдел в Международна фондация „Миню Балкански“ в село Оряховица. С безкрайно уважение към световноизвестния учен и меценат на срещата присъстваха зам.кметът по образованието на Община Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници от Постоянната комисия по образование, начело с председателя Валентина Бонева, доц. Ангел Ангелов от Фондацията, представители на училищното настоятелство, всички учители и други гости. Особено развълнувани бяха осмокласниците. Още на входа на училището очарователна госпожица посрещаше гостите с „добре дошли“ и китка здравец, завързана с червен вълнен конец – срещу уруки. Зад нея младеж и девойка, облечени в национални носии, по стар български обичай изричаха благопожелания за здраве и берекет и поднасяха дъхав хляб и мед.

Със ставане на крака и аплодисменти учениците и гостите приветстваха своя патрон.

Щастлив съм да бъда с Вас!- каза професорът.- Речи не държа, уроци не давам. Искам да си поговорим, да се чуем, да се видим, да се опознаем взаимно!“

На въпрос, как се чувства като патрон на най-младата професионална гимназия в Стара Загора, професорът отговори:“Още не мога да разбера какво става! За мене това е нещо необикновено! Щастлив към да бъда с Вас и наистина съм с очакване за нещо хубаво“.

Преди да завалят въпросите г-жа Сотирова се обърна към учениците с думите:

Създаването на Вашето училище е голямо предизвикателство за града и за страната. Беше сериозен  проблем да стигнем до това решение. То беше провокирано от много предхождащи обстоятелства – участие на много ученици в регионални, национални и международни състезания. В основата на всичко това бяха проведените инициативи на Любомир Любенов, който успя да запали и поддържа изграждане на отношение към математиката, колкото това да е сложно в днешно време. С решение на кмета ни Живко Тодоров, идеята да се работи с подрастващите сериозно по математика, прерасна в идея да се създаде това училище. Все още с плахи стъпки вървим към осъществяване на приема на учениците. За първата година имаме две паралелки. За предстоящата също сме заложили само две, защото искаме гимназията да се стационира в собствената си база и там да се създаде съвсем различен облик, за да привличаме и предлагаме различните форми на обучение с основа обучението по математика и физика, които са основополагащи за всички дисциплини.

Поздравявам Училищното настоятелство „Съвет на мъдреците“, училището да се именува на името на проф. Балкански. Нашата убеденост е, че училището име необходимост от име, което да го представлява. Професоре, Вашето име ще бъде „експлоатирано“ за доброто начинание на гимназията. За съжаление, учениците не са много информирани какъв световен авторитет сте, в науката и научните среди. Едно всепризнато име, което е разпознаваемо, и който и където го посрещне и приеме, е с „падане на колене“. Това е респектът към личността на проф. Балкански и Вие, драги ученици, трябва да бъдете горди, че ще учите в училище, което се именува „Проф. Балкански“. Идеята е Вие също да постигнете признание в науката“.

Думи на възхита и уважение произнесоха към проф. Балкански Валентина Бонева, доц. Ангел Ангелов, а председателят на Училищното настоятелство адв. Грозданка Канева покани професора за член на настоятелството и той прие с удоволствие.

Състоя се и церемония по връчване на Сертификати на победителите в конкурса за написване на есе на тема „Устрем и воля“.

Когато на 28 януари 2021 г. Общински съвет Стара Загора единодушно реши Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи да носи името на проф. Минко Балкански , всичките 52 – ма ученици получиха подарък от своя  патрон –по две книги с автограф. Едната е неговата автобиографична книга „Устрем и воля“, а другата –  „В защита на алтруизма“. В книгата си „Устрем и воля“ проф. Балкански разказва за своя живот и  за осъществената си житейска мечта и показва, че с упорство, работа и неотменна вяра човек може да постигне всичко. От Фондацията обявиха конкурс за написване на есе по избрана мисъл, текст или идея от „Устрем и воля“. На срещата проф. Балкански връчи Сертификати на 9-те ученици – победители:Цветелина Бонева, Радост Василева, Кевин Колев, Иван Канев, Стилиян Томов, Калина Янева, Елена Станчева, Деян Момчев и Мария- Магдалена Йорданова. Заедно с това те получават еднократна стипендия за безплатно пребиваване в Лятното училище по комбинаторна информатика и математика.

На срещата присъства и общинският съветник, голям общественик и човек Ваня Михайлова. Миналата година тя имаше личен празник – кръгла годишнина. Вместо подаръци и цветя, тя помоли многобройните си гости, стойността за тях да съберат в левове в полза на гимназията. Събрани са над 15 000 лв., които ще бъдат използвани за нуждите в новата база.

По време на моя празник получих интересен „подарък“ на стойност 350 лв., сподели г-жа Михайлова.- На поздравителната картичка пишеше да подаря подаръка на ученик, който през учебната година е показал най-висок успех и е представил достойно училището и града ни. Този ученик е Иван Канев. Истинският дарител на наградата Петър Желязков я връчи на Иван.

Още няколко затрогващи моменти се случиха. Оказа се, че освен добри математици, гимназистите имат и други таланти. Борислав Лучев, Цветелина Бонева и Мария-Магдалена Йорданова подариха на професора свои картини. Той заяви, че те по нищо не отстъпват на професионалните художници и ще си ги занесе в Париж. Освен това предложи тези млади таланти да направят съвместна или самостоятелна изложба в културния център на Стара Загора.

Наистина заваляха въпроси, на които 94-годишният професорът мъдро, но и с огромно чувство за хумор отговаряше на младите хора: Каква е разликата в обучението във Франция и България, с какво го е привлякла физиката, още когато е бил едва 10 годишен, колко и какви езици владее и как ги е научил, в кои университети е преподавал, какви са научните му открития, какво би ги посъветвал- да учат в България или в чужбина и т.н.

На въпроса кой е най-хубавият му спомен , проф. Балкански отговори:“Срещата ми с Вас!“ На въпроса какви са очакванията му за учениците от гимназията, която носи неговото име, проф. Балкански каза:“Да бъдат първенци навсякъде!“

Желая Ви щастие, което ще бъде в резултат на Вашия труд! Желая Ви алтруизъм – да обичате хората, да се обръщате с внимание към другите, да се свързвате с любов и уважение към всички хора!- пожела професорът.

На финала се направи обща снимка за спомен на всички участници в събитието!

Росица Ранчева