В ОУ „Кирил Христов“ честваха Празник на японската вишна

Празник на японската вишна на 28 април 2021 г. озари с много багри и слънчеви усмивки ОУ „Кирил Христов“. Тържеството започна с приветствие на директора Господин Балъкчиев, който откри честването. Лично негова е и идеята да се засадят японски вишни по цялото протежение на алеята пред официалната фасада на училището. Осъществяването й и последващите грижи за екзотичните красиви дървета са дело на съвместните усилия на целия ръководен екип, също и на учениците, които са възпитавани в екологично и естетическо мислене.

Японските вишни, които разцъфнаха с цялото си великолепие пред училището, със своите нежни цветове бяха естественият красив декор на сцената на открито. Програмата откри с родопска народна песен Божидара Николова от V „б“ клас. Последва обработен фолклорен танц „Вода“, изпълнен с много настроение от групата за народни танци с ръководител Нела Караманова. С вокалния си талант заплениха публиката дуетът Павлина Антонова от VI „в“ клас и Сиана Сивова от VII „г“ клас. За тях това бе трепетно дебютно участие. Събитието уважи с присъствието си и Пенка Апостолова, директор на Детска градина 35 „Свобода“. Участниците не пропуснаха да увековечат тържеството със снимки под красивите цъфнали японски вишни.

Дръвчетата от страната на изгряващото слънце, известни като сакура, са повод за възхищение, както на ученици и родители, така и на минувачите по алеята пред северната страна на ОУ „Кирил Христов“, която се превърна в остров на красотата и пролетното вдъхновение.

Красотата на японските вишни символизира ценността и преходността на човешкия живот. Вишневият цвят има огромно значение за японската култура, от чиято мъдрост черпят по целия свят. Битува и легенда, която разказва за принцеса, чието име в превод означава „Принцесата на дърветата цветя“. В Япония съществува пролетен празник ханами – „съзерцаване на цветовете“, който се свързва с наблюдаване и любуване на разцъфтелите вишневи дървета.

Подобно на японците, които смятат, че съзерцанието на японските вишни носи душевна хармония и блаженство, така и по интуитивен път в Стара Загора мнозина се спират да се полюбуват на нежната красота на розовите цветчета. А алеята пред ОУ „Кирил Христов“, чиито тротоарни пространства бяха обновени наскоро от Община Стара Загора, се обособи като изящен оазис на цъфналите японски вишни, посланик на идеята, че красотата и доброто са навсякъде около нас.

Таня Николова