„Моят любим учител“ – есе от конкурса от Цветелина Гешева

МОЯТ ЛЮБИМ УЧИТЕЛ

 В памет на г-н Захари Василев!

Учителят , който завинаги остави следа след себе си със своята доброта ,обич, всеотдайност и огромното желание, което имаше , за да ни поведе към пътя на познанието. Преподавателят, който винаги търсеше правилния път и който е бил до мен в много трудни моменти. Винаги съм била възхитена от неговото спокойствие ,дори и в лоши ситуации.

Г-н Захари Василев, беше един от най-възпитаните и добри хора,които познавам. В часовете говореше тихо, за да ни накара да се вслушаме в думите, които казва, защото за него не беше важно да си предаде урока и да си тръгне, а да ни научи на нещо ,което да ни помогне,за  да преуспеем в живота.

Той беше благоразумен, не се влияеше от мнението на другите. Учител с много идеи и инициативи, много решителен, търпелив, отговорен и внимателен във всичко, което вършеше, не беше горделив човек,беше честен и справедлив с хората.

Г-н Василев бе професионалист в работата си и много загрижен за хората ,които бяха около него. Уважаваше и зачиташе всяка личност и нейното пространство, искаше близките хора около него да бъдат щастливи.Във всяка ситуация той бе сдържан и не показваше слабост, като целеше винаги да помогне и даваше най-добрите съвети. Не беше черноглед, по-скоро реалист в очакванията си. Той беше човек с много добро сърце ,преподавател, на когото аз се възхищавах много, човек с чувство за хумор, който помагаше без да очаква нищо в замяна .

Освен преподавател и заместник-директор на ПГЛПТ- гр. Казанлък ,той беше приятел, който разбираше болката на другите и правеше така,че да им олекне .

Професионалните му качества бяха много големи. Учител с авторитет пред учениците и колегите си . Не знам как биха го описали другите,които го познаваха,но за мен г-н Василев беше достоен пример за подражание.

Учител ,който е променил живота на много хора, като им е дал знанията и основите ,на които  да изграждат себе си. Тези негови черти го правеха толкова специален, както в професионален план, така и в живота!

За заключение искам да кажа, че да си учител не е просто професия, която да упражняваш, а звание, което трябва да се роди и живее. Г-н Василев го умееше в пълна сила. Радвам се, че имах възможността да бъда негова ученичка , че имах възможността да науча от него на първо място  да бъда човечна , състрадателна,съпричастна, да помагам на по-слабите от мен ,да не бъда лицемерна . Благодаря му, че беше първият човек , който ни научи да не се страхуваме от живота и да бъдем самоуверени, но и да не приемаме живота за даденост, а да ценим малките неща, да се интересуваме  от близките ни хора, да учим, да обичаме .

Ще си спомням за г-н Василев с дълбока искрена признателност.  Със сълзи в очите и дълбок поклон му казвам: “Благодаря”! Силно вярвам,че дори и тялом да го няма, духом е винаги с нас.

Той е човекът ,който винаги ще остане в моето сърце !  Моят пример за подражание!

Автор: Цветелина Николаева Гешева

Училище : Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм – гр. Казанлък

Клас: 12 б клас