Изложба „На един дъх“ представи Владимир Кондарев

На 7 април 2021 г. в старозагорската изложбена зала „Лубор Байер“ чирпанският художник Владимир Кондарев откри изложба под надслов „На един дъх“.

„Озаглавих изложбата от рисунки и акварели „На един дъх“,защото и в действителност са направени на един дъх, -сподели за Dolap.bg авторът.- Знаем ,че и рисунката и акварелът се правят така. Започне ли човек да ги бродира, да се мъчи да се заиграва с подробност в детайлите, става друго, но не и истинска рисунка и акварел. Обичам рисунката и акварела и винаги съм искал да направя изложба само с тях. За мене в изкуството те носят лекота и артистичната необходимост, която художникът може да покаже“.

В 25-та самостоятелна изложба на чирпанлията са показани 43 работи, правени почти изцяло миналата година. 6-7 рисунки са от времето на изолацията заради COVID-19. Има няколко цикъла, които естествено преливат един в друг. Това са 7-8 сюжети от Страстната седмица; 10 малки акварела от новата стихосбирка на Ангел Кроснев „Вино от спомени“, на която Кондарев е художник; Библейски сюжети; Кита мома – представена в акварел, рисунки и скулптура – бронзова фигурка. Кита мома е една от чирпанските моми, която е без аналог по красота. Искали са да я потурчат, но чирпанските харамии са я спасили. Не липсват и големите поети на Чирпан – Яворов, Павел Матев и Димитър Данаилов, и бронзовата глава на Никола Манев. Като цвят сред рисунките и акварела, художникът показва и няколко прекрасни маслени платна и пластики.

Благодаря на Владимир Кондарев, че избра изложбена зала „Байер“ в Стара Загора, за да ни представи своето новосъздадено творчество, каза в началото председателят на Представителството на Съюза на българските художници Милен Алагенски.- Това, което на мене ми направи силно впечатление от „На един дъх“ са неговите рисунки с туш, част от които той ми сподели, че са направени в началото на пандемията преди една година. Не визирам само композицията, защото познавам Владо като добър рисувач, който е участвал в нашите изложби „Рисунка и малка пластика“, в Есенния салон, много често точно с рисунка. В случая не визирам рисунката като линия, като петно, като композиция. Аз виждам непознат Владо от гледна точка на алегорията и на метафората. И тъй като алегорията често стига до символизъм в изобразителното изкуство, това което ми прави приятно впечатление е, че той успява да я овладее“.

Подробен анализ на изложбата направи изкуствоведът Алена Ликова. „ В дълбочината на своите духовни пейзажи, той може да увенчава не само поезия, а и още много, все още неоткрити от наблюдателя, а и от самия автор, скрити истини“- подчерта Ликова.

За нас е чест да присъстваме на откриването на поредната ти изложба, каза зам.кметът на Община Чирпан Марияна Кривошапкова . За нас чирпанлии, Владо е не само явление, Владо е дар. Защото в забързаното ежедневие , знаем че някъде там, в Изложбена зала „Георги Данчов-Зографина“, един маестро на четката и палитрата твори, а след това – вдъхновява.

Пожелаваме ти от сърце, все така да твориш „На един дъх“, да не пресъхва твоето вдъхновение. Лично аз, със стаж от година и половина в Общината, мога да Ви споделя, че е огромно удоволствие да се работи с такава личност като Владо Кондарев.

От името на кмета на Чирпан Ивайло Крачолов, от името на всички нас и на всички чирпанлии, не само те поздравяваме за изложбата, но изразяваме пред всички Вас огромната си благодарност, че в момента Владо Кондарев изработва паметниците на други двама велики чирпанлии – Никола Манев и Димитър Данаилов като дарение“.

От името на старозагорската културна общност, поздравления към автора поднесе Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ при Община Стара Загора.

Владо, благодаря ти, че в този творчески сезон избра да гостуваш в нашия град. През 2021 г. се навършват 75 години от основаване на Дружеството на художниците в Стара Загора. За нас е чест, че ти представяш една от първите знакови изложби в културния ни афиш“.

Поводът за изложбата е Кондарев да отбележи подобаващо 62-та си годишнина – на 29 март. Но пак поради локдауна творбите се представиха в Града на липите 10 дни по-късно. Експозицията ще остане до 28 април 2021г.

Владимир Кондарев, нежен и мечтателен романтик и лирик, твори в широкия спектър на художествените жанрове – живопис, графика, илюстрация и скулптура. Роден е на 29 март 1959 г. в Чирпан. Завършва „Скулптура“ в Художествената гимназия в Казанлък . Специализира скулптура в Художествената академия в София. Впоследствие проявява траен творчески интерес към рисунката и живописта, които оформят неговия портрет на художник и до днес с неотразимия му авторски почерк и стил. От 1988 г. е главен уредник в Чирпанската художествена галерия „Георги Данчов – Зографина“ . Автор е на множество самостоятелни изложби. Участвал е в десетки общи изложби и пленери в страната, илюстрирал е десетки стихосбирки и белетристични текстове.

Росица Ранчева