Соня Йончева с покана към български модни дизайнери

На концерта си в София с Пласидо Доминго сопраното ще облече роклите на победителя в конкурса

Оперната звезда Соня Йончева отправи покана към българските дизайнери да създадат тоалетите й за концерта с Пласидо Доминго на 31 август 2021 г. на пл. „Св. Александър Невски“ в София. Конкурса певицата обяви в социалните медии. Всеки дизайнер, който иска да облече световноизвестното сопрано, трябва да изпрати биография, портфолио със свои проекти и скици на две рокли на имейл office@sonyayoncheva.com. Срокът за изпращане на кандидатурите е до 25 май 2021г. В конкурса могат да участват и студенти от специалност „Мода“.

Йончева ще се появи на галата в София в тоалетите на победителя. Наградата за него е 2000 лв. и пълно покриване на разходите по създаване на роклите.

За мен е важно да помагам на талантливи български творци да представят своите умения пред широката публика. Харесвам нашите дизайнери. Някои от тях от години обличат световни знаменитости. Вярвам, че сега ще открия талант, който ще създаде тоалети специално за оперната сцена“, казва Йончева.

Соня от години демонстрира интерес към модния свят. На една от последните церемонии по раздаване на наградите „Оскар“ тя носеше дълга бална рокля в синьо с голи рамене на американския дизайнер Рубин Сингър. Сред известните дизайнери, обличали българското сопрано, е й прочутият Азедин Алая, който създаде роклята, с която Соня е на корицата на първия си албум. Новият й албум Rebirth вече оглави класациите в Германия и тази на Amazon като най-продаван в раздел класическа музика. Критиците са категорични, че албумът е сред събитията на годината в звукозаписната индустрия.

Българското сопрано Соня Йончева е избрала див микс от барокова музика. Въпреки това, с леко учудване, човек е щастлив да се съобрази с нейното великолепно изпълнение, което прилича на лична молба да я последваме до Италия, Англия, Испания, България и заедно с АВВА дори до Швеция“, пише Томас Браш в Tagesspiegel.

Дали Йончева ще включи някое от записаните произведения в концерта си в София на 31 август все още не е ясно.

За концерта си миналата година в Пловдив Соня направи конкурс за млад оперен певец. От 50 български изпълнители тя избра Божидар Божкилов, който събра овациите на публиката в Античния театър и успешно продължава да гради кариера в миланската „Ла Скала”. Йончева обеща да подкрепя кариерата на талантливия бас.

За концерта в София на 31 август ще се изгражда специална сцена пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Йончева и Пласидо Доминго ще изпълнят арии и дуети от прочути опери под съпровода на Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров. Организатор е компанията SY11 в партньорство със Столична община. За галата в София ще се създаде специална организация на пропусквателен режим и спазване на всички епидемиологични мерки.

Концертът е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Билетите са на цени от 50 до 300 лева и могат да се купят в касите на Изипей или онлайн от https://epaygo.bg/3107431516

Източник:Монитор