Ковид ни отне великата Татяна Лолова

Загубихме Татяна Лолова – велик и неповторим артист, обаятелен човек и приятел. Тя ни напусна на 87 г. след тежко боледуване от коронавирус, въпреки усилията на лекарите от „Пирогов“ да я спасят.

Татяна Желязкова Лолова е българска театрална, филмова и телевизионна актриса. Известна е главно с комичните си роли в киното, на театрална сцена, по телевизията и радиото.

Родена е на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.
Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.
През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.
Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински . В историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Лолова играе в спектакъла до 2017 г. В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър.
Тя е актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията, използвани от нея при изграждането на образите, те са правдиви и въздействащи.
Член е на Съюза на българските филмови дейци (1987). Написва автобиографичната книга „1/2 живот“.

Татяна Лолова стана част и от фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора. Тя е носител на специалната награда на феста. Когато се обяви името й, присъстващите в салона на Старозагорската опера дълго време , прави – в знак на уважение и обич, аплодираха любимата на поколения актриса. Красива и умна жена, сърдечна и безкрайно талантлива, искрена и истинска, тя остава завинаги в сърцата ни.

Остави и своето липово дърво, засадено във фестивалната алея пред операта.

Дълбок поклон и светъл небесен път към звездите!

Dolap.bg