Издирват средновековно селище край Раднево

И това лято продължаваме да издирваме средновековно селище на около километър край Раднево, обяви Пламен Караилиев, директор на Археологическия музей в града. По думите му селището е разположено на площ от 500 декара. Простира се около поречието на реките Съзлийка и Блатница, които се вливат на юг от миньорския град. Предполага се, че е съществувало по времето на Втората българската държава, от 12 век до началото на 13 век. Свързва се с имената на цар Иван Асен I, цар Калоян, цар Борил до първото десетилетие от царуването на цар Иван Асен II.

Разкрити са основите на зид от 1.60 м. от средновековен православен храм. В него са намери фрески от стенописи, изработени с техниката „мокро френско”, което говори за голямо майсторство, изтъкна Пламен Караилиев. В основите на храма са открити и три ключалки за книги – сребърна, бронзова и медна. Такива закопчалки се намират само в манастирска и градска среда, но никога в селска. На територията са разграничени 16 сгради и се очакват още да изникнат от руините.

Интерес за археолозите представлява и голям некропол, в който са разкрити 326 погребения. Ако се запази този интензитет на погребения, ще има поне още толкова. Това автоматично прави некропола и селището едно от най-големите на територията на старозагорското поле.

Открити са характерните за средновековието накити. Интересно е, че голяма част от погребенията са извършени в ковчези, нещо което е характерно за градските структури. Ковчезите са правоъгълни и трапецовидни, видно по запазените на място пирони. От погребенията са останали 75 стъклени гривни, бронзови гривни, пръстени и обици, които са изследвани тази зима и ще бъдат подредени в експозицията на радневския музей.

За живота в селището свидетелстват медни монети и три оловни печата.

И това лято разкопките ще бъдат финансирани от Министерството на културата и най-голямото въгледобивно дружество в нашата страна – „Мини Марица Изток”.

Д-р Румяна Лечева