Празник на буквите честваха първокласниците на ОУ „Кирил Христов“

В рамките на програмата за честване на патронния празник на ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора, на 17 и 18 март 2021 г. Празник на буквите организираха по паралелки четирите първи класа, съобщи директорът Господин Балъкчиев. Специални гости на тържествата на отделните паралелки бяха заместник-кметът по образованието на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието – Стара Загора, инж. Иван Чергеланов – директор на Държавното горско стопанство в Стара Загора и Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“ в Община Стара Загора. Пред гостите и пред ръководството на училището малките възпитаници на учителките Яна Иванова, Мария Вълчева, Анна Христова и Тонка Маринова с много настроение и усмивки показаха убедително, че са научили всички букви и вече са грамотни. Неотлъчно до тях като добре сработен екип бяха и колегите им от целодневната форма на организация, съответно Светла Георгиева, заместничката й Любка Занева, Силвия Тилева – Иванова, Биляна Иванова и Миглена Иванова. Специален поздрав от името училищното ръководство отправи петокласничката о време на празничните уроци Божидара Николова с песента „Притури се планината“.

По време на празничните уроци, във всички класове се приложиха новите дигитални технологии. Децата от I „а“ и I „г“ клас използваха учебни таблети, на които писаха буквички, думи, цифри, правиха упражнения от електронния учебник. Мултимедийни тематични презентации онагледяваха тържествата на I „б“ и I „в“ клас. Гора от ръце посрещаше въпросите на учителките. Децата се надпреварваха да отговарят с желание и радост. Педагозите се бяха постарали да направят празниците незабравими и вълшебни, паметни за всяко дете. Първокласниците с вълнение представиха буквичките, простиха се с Буквара и се запознаха с техния нов приятел – читанката. В края на всяко тържество гостите лично връчваха на учениците специални писмени поздравления за азбукарчета, подписани от тях и от директора г-н Балъкчиев, уточни заместник-директорът Катя Георгиева.

Дните на празниците при първокласниците бяха наситени с песни и стихотворения за буквите, за България и за патрона на училището Кирил Христов, което единствено в страната носи неговото име. Не липсваха народни хорца, въздействащи видео поздрави от родители и по-големи възпитаници, много подаръци и изненади за най-малките ученици на ОУ „Кирил Христов“, които с радост заявиха, че вече са грамотни. А на непринудения въпрос на драгия гост Татяна Димитрова защо обичат своето училище, децата веднага изброиха много причини, без да се повтарят. И това бе най-бързата и висока атестация за работата на учителите. Първокласниците с гордост споделиха, че ОУ „Кирил Христов“ е най-хубавото и най-красиво училище, че учителките са най-мили, директорите са най-добри, че научават много нови неща, срещат приятели, тук са щастливи, интересно им е, учат и се забавляват.

Таня Стоянова