„Джазоспекция“ е събитието за януари в предаването „Вечната музика“ на БНТ1

Интерактивният концерт „Джазоспекция“ на Държавна опера Стара Загора, стана събитието на месец януари 2021 г. в категория „Джаз“ в класацията на предаването „Вечната музика“ на БНТ1.

Наградата получиха режисьорът Славчо Николов и диригентът Димитър Косев – вдъхновителите и реализатори на този заслужил престижното отличие с дълголетието си атрактивен музикален проект. Вече пети сезон „Джазоспекция“ не слиза от афиша на Старозагорската опера и се радва на все повече почитатели, както в Града на липите и поетите, така и в страната.

Честито на прекрасния творчески тандем!

Бутиковият концерт „Джазоспекция“ има силното послание: Да пазим планетата Земя! От всички нас зависи бъдещето й. Концертът е с великолепната музика на Клод Боллинг и впечатляващи кадри от филма „Baraka“ на Рон Фрик. Режисьор е Славчо Николов, музикален ръководител Димитър Косев. Участват Кейко Танака-флейта, Димитър Косев-пиано, Станислав Георгиев- контрабас, Атанас Георгиев – ударни, мултимедия – Пламен Асенов.

Джазоспекция“ е опит да се съберат и съчетаят възгледите за живота на три поколения творци. Концерт, търсещ доказателство, че времето и възрастта нямат значение, когато се намери точната тема, съчетана с точната музика и кадри.

Темата, която разглежда концертът е глобална и изключително болезнена. Планетата ни е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората  прави света  да е такъв, какъвто  го виждаме и само от нас зависи какъв ще бъде!

Вечна тема – банална, но същевременно актуална!

Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите заснети от Рон Фрик, прекрасно съчетават и се допълват в цялостния образ на концерта. Подборът на кадри от филма „Baraka“ кореспондират с музиката на „Сюита за флейта и джаз трио пиано“.

Това е „Джазоспекция“. Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание.

Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллинг, френски композитор, написал музиката на над сто филма. От тях най-известни са „Калифорнийска сюита“ и „Трима мъже за убиване“ .

Сюита за флейта и джаз трио пиано“ е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата Грами  в категория за „Най-добра камерна музика“. Сюитата се състои от седем части :“Барок и синьо“, „Сантиментално“, “Явански“, “Краткотраен“, “Ирландски“,“Универсален“ ,“Бърз“.

Кадрите в този концерт са заимствани от филма на Рон Фрик  „Baraka“от 1992 год. Филм без думи, сниман в продължение на 14 месеца на 70 мм. лента в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света, в уникална кадрова скорост. Позабравен филм, който всеки от нас трябва да гледа.

Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема. „Природа“, „Религии“, „Полезни изкопаеми“, „Войните, които се водят за тях“ , „Народът и децата“ , „Урбанизацията“ и „Системата“

На 6 април 2021 г. концертът-спектакъл „Джазоспекция“ ще гостува в Русе! Не го пропускайте!

Росица Ранчева