Нови награди за Детско-юношеския народен хор „Жарава“

Детско-юношеския народен хор „Жарава“ при НЧ „Родина-1860“ се завърна с общо 9 награди от Националния конкурс „Път към славата“, София /6-7 март 2021/. Професионалното жури присъди на състава ГРАН ПРИ, както и: първо място за Иванина Денкова, второ място за Снежина Петрова, Мирела Дюлгерова и за квинтет „Жарава“, трето място за Рая Ватралева и Дария Танева, награда за най-малък участник на Катерина Денкова /4г./ и диплом за висок професионализъм на ръководителя на хора Даниела Дюлгерова.

Детско-юношеският народен хор „Жарава” при Читалище „Родина“ е създаден през 1998 г. от Динко Карадонев. Настоящ ръководител на състава е Даниела Дюлгерова, репетитор – Стоянка Петрова.

Хорът е отворен за деца и младежи на възраст 6-18 годишна възраст, които имат отношение към красотата на българския фолклор и българската песенна традиция. При репетициите се работи върху правилното звукоизвличане, постановката на гласа при народното пеене, за развиване на хармонично чувство чрез изпълнение на многогласни песни, както и за правилно дишане и орнаментика. Изпълненията са масови, камерни и индивидуални. Ежегодно участници от школата кандидатстват успешно и постъпват в музикални училища.

За тези над 20 години през школата са преминали над 300 деца, а изнесените концерти в България и чужбина са над 550. Към днешна дата репертоарът на хора включва над 250 едногласни и многогласни песни от всички фолклорни области на България. Аранжиментът на много от песните е на известния български пианист джазмен Пламен Карадонев, който живее и твори в САЩ в последните години.

През 2007 година хор „Жарава” при НЧ ”Родина -1860” е категоризиран от Международната организация за народно изкуство и Общество за фолклор – българска секция, в категория Първа – А.

През сезон 2004/2005 г. “Жарава” изнася три пъти своя оригинален концерт „Букет от 100 песни” /по един куплет от 100 песни/, с който кандидатства за Книгата на Гинес. С него малките певци поставят своеобразен рекорд за самодеен детско-юношески народен хор.

По повод своята двадесета годишнина „Жарава“ издаде Сборник „155 песни от репертоара на хор Жарава“, заедно с компактдиск, съдържащ песни и инструментали, които са предоставени за ползване от ръководители на народни хорове, в музикалните училища и библиотеки в страната.

За 20 години хорът има 16 концертни турнета и участия във фестивали в чужбина – Франция, Италия, Турция, Русия, Полша, Македония, Гърция, Хърватска и др.