Капризна чешмичка има в Аязмото

Да има такава капризна чешмичка. Намира се на много удачно място в Старозагорското аязмо– вдясно на пресечката на източната алея и асфалтовия път, който води към чешмата на Генерал Делчев.

Поставиха я в края на големия ремонт на парка преди 2 години – чисто нова, кипра, удобна, практична. Зарадваха й се много хора, които минават край нея – спортисти, деца и младежи, туристи и кучкари, ежедневни посетители, млади и стари. Изпробваха я майсторите няколко дни, текна водичката за един ден и…толкова.

Минаха две лета, есени, пролети и зими, но чешмичката се заинати и капка не пуска! Обикалят хората около нея! Децата я кичат с китки, бабите се тюхкат, бягащите я гледат сърдито, младежите я ухажват – но не! Твърдо не!

Сведущите по въпроса телефонираха на отговорниците за Аязмото, да й въздействат по някакъв начин, за да си изпълнява предназначението. Пак нищо!

Не щеш ли преди десетина дни сви студ. Когато температурите паднаха под – 10 градуса чешмичката текна. Пусна тънка струйка, която обледени цялото корито в ледени висулки. Има лед, но има и вода – денонощно! Бре да му се невиди, да не би тази чешма да е специална и да работи само при сибирски условия?! И пие ти се не пие ти се вода, нали все пак е чакана придобивка – който мине я уважава.

Тъй ама студът беше за кратко, ледът се стопи и чешмата отново пресъхна. Напоследък само сърдито съска, но не пуска и капка вода!

Нищо, ще чакаме догодина по Малък Сечко, когато всичко замръзне, дано отново влезе във форма. На когото му се пие вода през другото време – да си носи или да отскача до генералската чешма. Така де, все пак имаме чешма, нищо че стои само като паметник!

Росица Ранчева