Стара Загора достойно почете 3-ти март – светия национален празник

С песента на църковните камбани започна празничният 3-ти март 2021 г. в Стара Загора. В Катедралния храм „Св. Николай“ Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение със свещеници от Старозагорска духовна околия, отслужи Молебен за България. В празничното си слово владиката каза:

Обични в Господа братя и сестри,

Достойнството на една държава не се крие в статистическите данни, свързани с площта и населението й. Не е и функция на делнични механични измервания. То е невидимо за тях. За него имат усет само душите. Те владеят езика на вечността и имат слух да чуят духовното. Имат свои очи, за да го видят и да го оценят.

Величието на даруваната ни от Бога Майка България се крие в духовната й мощ, стаена във всяка капчица българска мъченическа кръв, тръгнала от сърцата на хилядите й достойни нейни синове и дъщери, запечатали бъднините й с любовта си. Божията благодат и родната ни вяра са нравствената опора на дедите ни, изстрадали и дарили на този ден, сбъднатата надежда – да има вечно българи.

Трети март е свят национален празник! Днес ние отдаваме и своята признателност към всички жертви в Руско-турската освободителна война, дали живота си за Освобождението на България.

Много слова са казани за 3 март. Много думи тепърва ще се раждат в чест на това величаво събитие, в чест на тази победа, дарила светлина на задъханата от болка българска душа. С достойнство вървяла петстотин години, за да имат път новите й чеда.

Колко народи преминават през това горнило от болки и продължават да вървят напред? Колко от тях успяват да се противопоставят на асимилацията по единствения истински начин – чрез саможертвата и мъченичеството?

Нашият народ го прави и то масово! Прави го нееднократно, а непрекъснато през тези страшни векове! Всеки мъченик е знак на българско достойнство!

Нечовешки ужаси, които сега изглеждат отдавна минали и далеч не така релефни. Ако ние, днешните чеда на прекрасната ни Родина, забравим историята си, ако се вслушаме в някои „доброжелатели“, учещи ни да омекотим или да не даваме гласност на факти от миналото, ще се присъединим към онези, които пет века унищожаваха род и вяра, памет и народно самочувствие. Самочувствие, което народът ни през тези векове и след тях все още няма!

Не може народ, който във върха на своите страдания, стъпил на своята Голгота в клетва си, след толкова жадуваната дума „Свобода“, да добавя и саможертвеното продължение „или смърт“ и да не осъзнава силата на своето достойнство, на българското духовно достойнство. Нашите деди доказаха обичта си към род и вяра, защото само изстраданата любов е истинска и вечна.

Трети март е триумфът на тази патриотична обич, носена година след година в дългата верига на робското време!

Поклон пред паметта на нашите български бащи и майки, братя и сестри, опълченци и мирни граждани, загинали мъченически, за да се роди Трети март, за да ни има и нас! Поклон пред паметта на хилядите руски войни, които освобождават изстрадалата ни родина и полагайки живота си, отстояват силата на православната любов! Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха костите си пред олтара на Отечеството ни!

Славя Богу за благия Му промисъл да съхрани България! Нека скъпата ни Родина пребъде през вековете. АМИН!“- каза духовният ни баща.

Към 10:00 ч. общинският площад се изпълни със старозагорци, дошли тук по волята на сърцата си. При строго спазване на противоепидемичните мерки беше изпълнен военен церемониал за вдигане на знамената на Република България, на Стара Загора и на Европейския съюз. В ритуала участваха Военният духов оркестър с диригент капитан Цветомир Василев и представителна рота на Втора тунджанска механизирана бригада.

После официалните лица и стотици старозагорци и гости се отправиха съм парк „5 октомври“. Пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ кметът Живко Тодоров, председателят на Общински съвет Мария Динева и бригаден генерал Стоян Шопов положиха венци от името на Община Стара Загора, Военния гарнизон и Общински съвет Стара Загора. Пръв след тях своя букет остави министърът основите на образованието и науката Красимир Вълчев. Дълга редица от граждани изпълни парка, за да сложат цветето си на признателност и да сведат глава пред героизма и безсмъртието на загиналите за свободата на Отечеството ни.

С патриотични песни и знамена Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора“ посрещна хиляди старозагорци и гости, дошли по собствено желание на това сакрално, изпълнено с героизъм и себеотрицание място. Деца, ученици и студенти, семейства, общественици, семейства, млади и стари се изкачиха по стъпалата към подстъпите на Самарското знаме, за да се поклонят на героите загинали по време на Руско-турската освободителна война. На капака на саркофага, върху медната плоча са изписани думите на Михаил Берберов:“…Стара Загора, Стара Загора, жив град с темели в кости забити..!“

В навечерието на 3-ти март алпинисти обгърнаха гранитното Самарско знаме с 32 метров трикольор. На върха бяха и представители на Клуб „Традиция“в пълно бойно снаряжение и с оригиналните два топа, които по време на церемонията произведоха залпове.

С военен ритуал бяха поднесени венци от името на местни общински и държавни институции и организации, на министерствата на образованието и икономиката и др. Отново стотици граждани украсиха мемориала с цветя и знаменца.

Навръх 3-ти март венци и цветя бяха положени пpeд всички пaмeтници, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa – Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

Ансамбъл „Зорница“ изнесе празничен концерт на площада пред НЧ „Св. Климент Охридски 1858“. Старозагорци и гости посетиха Регионалния исторически музей докоснаха копията на двете знамена – На Старозагорското въстание от 1875 г. и на Самарското знаме. В Градската художествена галерия също имаше много посетители.

Росица Ранчева