Бюджетът на Община Стара Загора за 2021 г. ще гласуват общинските съветници

Приемането на Бюджета за 2021 г. на Община Стара Загора ще бъде акцентът в предстоящото заседание на Общинския съвет, каза днес на брифинг председателят Мария Динева. Поради особената важност на темата, то ще се проведе присъствено на 25 февруари т.г. от 9:00 ч. в зала „П.Р.Славейков“.

Председателят на Постоянната комисия по финанси и бюджет Николай Николов маркира акцентите на основния за годината документ. Бюджет 2021 е малко над 180 млн лв. и беше предоставен за обществено обсъждане. Приоритет отново е образованието, следван от социалните дейности. Финансово осигурени са всички големи проекти, които се изпълняват в момента – Станционна градина, Руски пазар, Зоопарка, реновиране на двете средни училища „Васил Левски“ и „Христо Ботев“. Заделени за средствата за ремонт на Летния театър и Стария театър, както и многофункционалната спортна зала „Арена Стара Загора“. Ще бъде завършена и скейт-площадката в парк „Артилерийски“.

Заделени са 90 000 лв. за подпомагане на инвитро процедурите и 300000 лв. за еднократно подпомагане на новородени и осиновени деца по програма „Образована раждаемост“.

Бюджетът е насочен изцяло към подобряване на живота на гражданите, подчерта Николай Николов. С него Общината запазва темповете на развитие.

73 са точките по дневния ред на сесията. Освен Бюджетът на Общината, ще бъде приета Наредба за създаване на тригодишна бюджетна прогноза. На първо четене ще се разгледа разпределението на Бюджета по кметствата и кметските наместничества.

Две точки касаят образованието: Преобразуване на Начално училище „Кольо Ганчев“ в основно от новата учебна година и сливане на Първо основно училище „Георги Бакалов“ със СУ „Христо Ботев“ в Средно училище „Христо Ботев“.

Ще се обсъжда безвъзмездно отдаване на помещения за ползване от три спортни организации, прекратяване на съсобственост, продажба на имоти, предварително съгласие за ПУП, ПУП, освобождаване от такси до края на м. февруари т.г. на временни обекти и рекламни организации и др.

Росица Ранчева