Криминален фарс с трагичен финал е новата премиера на ДТ „Гео Милев“

На 19 януари 2021 г. Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора представи първата си за годината премиера „Осем жени“ . Това е френска криминална пиеса от Роберт Тома, който е класик в жанра „полицейска драматургия“. Заглавието е особено популярно през 60-те години на ХХ в. Старозагорските почитатели на Мелпомена и Талия познават и друга пиеса от този автор – „Капан за самотен мъж“, постановка на Бина Харалампиева.

Седем жени се готвят да празнуват Коледа в семейното имение. Пет от тях са най-най близки – бабата (Мами – Галя Александрова) с двете си пораснали дъщери (Габи – Светла Тодорова и Огюстин – Мария Енева), стопанката на имението Габи също с двете си големи момичета (Сюзън – Илина Илиева и Катрин – Мария Пенчева) , икономката, която от десетки години е част от семейството (Мадам Шанел- Елена Азалова) и прислужницата (Луиз – Миленка Сотирова). По-късно, по странни причини се появява и нежеланата от никого сестра на господаря на имението (Пиерет – Диана Найденова).

Изведнъж става ясно, че е извършено убийство. Убит е господарят. Когато отива да му поднесе кафето, прислужницата го намира в леглото с нож забит в гърба.

Бурята, която бушува, не позволява да се повика полиция. На всичко отгоре умишлено са прекъснати телефонните връзки и всички възможности за контакт с външния свят са невъзможни. Т.е. явно убиецът е сред наличните дами.

Сюзън започва разследване, от което става ясно, че всяка от присъстващите може да е извършителка на убийството. В мотивите на почти всяка от жените присъства алчността, настояването за пари, претенциите да бъдат вписани в завещанието на господаря… Мами се притеснява за облигациите си, Габи иска и получава 200000 франка, с които ще напусне семейството и ще избяга с любовника си, Сюзън настоява от баща си да я подсигури финансово, защото е бременна, но не знае кой е бащата, Пиерет претендира за своя дял от завещанието…Оказва се, че прислужницата Луиз, от 5 години е в дома, защото е любовница на господаря …Мадам Шанел и в комбина с Пиерет…Каква комедия, ако не е тъжен фактът всеки да дебне всеки, да го злепоставя, да го ненавижда…

Катрин разбира злонамерените игри в семейството и инсценира убийството на баща си. Целта й е чрез самопризнанията, да разкрие пред него истинските лица на най-близките му хора.

Как завършва криминалната история ще разберете, като посетите предстоящите представления на 4 и 23 февруари т.г.

Стефан Делев е автор на сценичния вариант, на музикалната картина и е режисьор на постановката. Той е успял да превърне пиесата в динамичен спектакъл, който в продължение на близо два часа държи зрителя в напрежение и очакване на окончателното „разплитане на чорапа“.

По автор всички героини са пълнокръвни образи, по своему странни, претенциозни, амбициозни, до една нечестни в отношенията си, алчни и себелюбиви. Актрисите напълно защитават героините си, като им дават живот, цвят и оригиналност.

Сценографията е дело на Златан Дрянов.

Росица Ранчева