Старозагорският куклен театър отвори врати

„Бяхме едни от най-нетърпеливите да започнем работа и на 4 януари 2021 г. започнахме да репетираме новата ни продукция – пиесата „Самодива“ по българската народна приказка и приказката на Ран Босилек“ . Режисурата е дипломна работа на Ивета Георгиева, студентка на проф. Славчо Маленов. Сценографията е дело на Христина Христова и Христина Стоилова. Музиката е на Маргарита Друмева. Актьорите са Латина Беровска, Биляна Райнова, Ивана Бобойчева, Любен Чанев и новият актьор Йордан Кинков. Очаква се премиерата да бъде представена на 10 февруари 2021 г.“ Това сподели за медията ни директорът на Държавен куклен театър Стара Загора Дарин Петков.

„Самодива“ е приказна любовна история. Един юнак пленява със свирката си прекрасна самодива. Тя се влюбва в него и музиката му. Момъкът я завежда в селото си, на мегдана, за да покаже на всички своята любима. Но пристигат нейните сестри – самодиви, за да си я върнат. Какво се случва накрая ще разберем, когато гледаме представлението. Според Дарин Петков пиесата е еднакво интересна за всички възрасти, т.е. семейно представление.

От началото на 2021 г. театърът отвори врати и представя всяка неделя от 11:00 ч. своите редовни представления за малките си зрители. На 17 януари представлението ще бъде „Банда бацили“. И така всяка неделя.

Преди началото на работния процес на всички актьори и служители се направиха тестове, за да се знае в какво състояние се пристъпва към работа. Слава Богу всички са отрицателни.

Направени са много подобрения за обеззаразяване на средата на сцената и в салона на театъра. В момента, в който се даде почивка по време на репетиция, веднага се включват бактерицидни лампи, такива каквито са в операционните зали. Чрез тях се създава здравословна среда за публиката и актьорите. Продължава се стриктно с мерките дистанция, дезинфекция, маски, дезинфетканти…

На 21 януари 2021 г. от 19:30 ч. отново ще бъде представен много харесваният спектакъл за възрастни „Страх“, носител на 3 Икара (2015 г.)

По план, на 28 февруари т.г. трябва да започнат репетиции на пиесата на Булгаков „Майсторът и Маргарита“. Постановъчният екип на спектакли за възрастни е познат: Веселка Кунчева – режисьор, Маргарита Голомехова -сценограф и Христо Намлиев – композитор.

През месец април ще започне да се репетира спектакълът за деца на Валери Петров „Копче за сън“. Режисьор е Цвети Пеняшки, композитор – Милен Апостолов.

Дарин Петков сподели, че в мига щом пукне пролетта, представленията ще се изнесат на лятна сцена. Освен това, лятна ваканция за театъра няма да има и представленията с публиката ще продължат в салона, на откритата сцена в двора на театъра или на различни други места в града. Ако има възможност ще се правят турнета и в други населени места. Театърът кипи от енергия за работа. Актьорите са петимни да се срещат с очите на публиката. Дано се подобрява пандемичната ситуация, за да се осъществяват мечтите и да се радва публиката.

От 24 до 29 септември 2021 г. ще се състои 12-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Вече се работи по него и има много заявки за участие.

Вече е прекратен договорът с наемателите на ресторант „Куклите“. Намерението на ръководството е това освободено пространство да се напълни с дейности и различни събития и за малки и за големи, както на двора, така и на пространството пред входа на театъра.

Росица Ранчева