НУ „Кольо Ганчев“ навършва 150 г. от създаването

На 2 януари 2021 г. се навършват 150 г. от създаването на Начално училище „Кольо Ганчев“, Стара Загора. Честването на това събитие ще стане, когато се снеме карантината поради коронавируса. Това уточни за медията ни директорът Галина Петкова.

Преди да стане квартал на Стара Загора, селището е било село Муратлий. С Административен акт №1 от 2.01.1871 г. се узаконява създаването на начално училище – за І-ІV отделение за учебната 1871/1872 г. Най-напред школото се е помещавало в къщата до бряста, а по-късно в Господин Кючюковата къща.

На 17.10.1928 г. Училищното настоятелство взема решение за построяването на нова сграда. Тя е завършена на 23.11.1929 г. На този ден е определено и името – Първоначално училище „Кольо Ганчев“. Същата година е взето решение патронният празник да се чества на Никулден. По-късно е открита прогимназия с ученици от V и VІ клас. На 15.09.1970 г. е построено ново крило на училището. Дворът  е асфалтиран, оформена е градина с розови храсти. На 15.09.1971 г. училището става основно. За първа година е открита паралелка в осми клас с 46 ученици. Броят на учениците през учебната 1971/1972 г. достига 578 от І до VІІІ клас и 65 деца в ПДГ в две групи. Този брой се запазва до 1991 г. На 31.12.1971 г. е построена нова сграда, в която се помещават работилници по металообработване, дървообработване и домакинство. През 2002 г. са открити кабинети по музика и информатика с девет компютърни конфигурации.
Поради всеобщия демографски срив и учениците на ОУ „Кольо Ганчев“ намаляват многократно. Затова преди 8 г. училището става начално с риск да бъде закрито. За радост, от 31 януари 2013 г. за директор е назначена една жена – огън, оптимист и мечтател – Галина Петкова. Под нейно ръководство, заедно с педагогическия екип и кварталната общност връщат авторитета, ролята и мястото на училището като обединително звено на знанието, културата и етиката.

Със съдействието на Общината и безкористната помощ на родителите, сградата е напълно обновена и по нищо не отстъпва на реномираните европейски училища. Тук е въведена целодневна организация на учебния процес. Децата получават безплатни закуски и обяд. Десетки са клубовете по интереси. Редовно се провеждат полезни и атрактивни инициативи, в които участват равнопоставено учениците и семействата им. От две години училището е признато за иновативно точно за непрекъснатата ползотворна работа със семействата на всички деца, като част от голямата квартална общност.

В момента тук учат 116 деца от първи до четвърти клас. „Сега сме на път отново да станем основно училище, похвали се г-жа Петкова. – Преди дни зам.кметът по образование на Община Стара Загора Иванка Сотирова се срещна и разговаря с учениците и родителите им дали имат желание да продължат прогимназиалното си образование в същото училище. 100% отговориха положително. Г-жа Сотирова и Мария Динева- председател на Общинския съвет Стара Загора съобщиха, че са подготвили документите за внасяне в Общинския съвет за преобразуване на училището ни от начално в основно“.

Намеренията за честване на 150- годишнината от създаването на училището са съобразени с разпорежданията на здравния министър относно ковид пандемията. Въпреки всичко на 5 февруари ще се отбележи рождената дата на Кольо Ганчев в парк „5 октомври“ с поднасяне на венци и цветя и кратка художествена програма. На 19 май – обесването на големия български революционер Кольо Ганчев, отново се посещава паметникът. Тогава се провежда и празникът на училището, който се превръща в общоквартално събитие. Тази година всичко зависи от разпорежданията на здравното министерство.

Желанието на педагогическия екип и на учениците е да се събере максимална информация за откриване на училището и етапите, през които то е преминало и да се напише неговата цялостна история. На учениците е възложено да разпитат своите пра- пра родители, които са били възпитаници на това училище. Най-вероятно семействата им разполагат със снимки, които ще бъдат използвани пълноценно. Ангажирани са и други източници на информация, за да се даде дължимото не само на училището, но и на патрона му Кольо Ганчев – велик революционер, който е в основата на революционното движение в България, заедно с Васил Левски. От училищното ръководство се обръщат с молба към всеки, който може да допълни информацията със спомени, документи, снимки и пр. да помогне реализиране на идеята.

Росица Ранчева