Близо 17 хиляди сигнала са получени на „Горещия телефон“ на Община Стара Загора през 2020 година

16 821 сигнала са получени на Горещия телефон на Община Стара Загора от началото на 2020 до 30 ноември, сочи справката на звено „Градска мобилност“. За сравнение за предходната година сигналите едва надхвърлят 13 хиляди, което е увеличение с над 20 %.

Най-много са подаваните сигнали за нарушаване на обществения ред- 2039 сигнала. На безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора – 0800 157 37, от 1 януари до 1 декември, е съобщено над 3500 неправилно паркирани автомобила в града, което е 1/8 от общия брой подадени сигнали.

През отминаващата година старозагорци са подали над 1200 сигнала, свързани с чистотата и околната среда. Подават се още съобщения за бездомни кучета и незаконно строителство, домашно насилие, изоставени деца, натровени кучета. Зачестяват оплаквания от силна музика и шумни компании на открито, както и аларми от автомобили. Сред подаваните сигнали са и такива за инциденти с хора или животни.
Сериозно повишение има регистрирано и на получените сигнали на платформата на Община Стара Загора. https://www.starazagora.bg/. От началото на тази година те са 856 броя като за сравнение през същия период на миналата година те са- 590. Близо 20 % от тях са за изоставени автомобили. Множество сигнали за незаконни сметища са били проверени след подадени сигнали. От проверките са установени 36 регламентирани сметища на общинска земя и 10 сметища в частни имоти.

След подадени сигнали са отремонтирани лампи от уличното осветление. Обезопасени са шахти, премахнати са клони, надвиснали над пътното платно. Община Стара Загора е отреагирала на всички сигналите, за които има правомощия, а останалите са насочени към компетентните органи. На гражданите е върната обратна информация.

Павлина Дудева