На Стефановден не се работи, а вечер не се замръква извън дома

На Стефановден близо 9900 са именниците от община Стара Загора.

27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан – един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Иисус Христос, избрани след Възкресението му.
Житието му разказва, че притеснени от нарастващия брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че хули Бога и по този начин го осъдили. В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да предаде Богу дух, свети Стефан се помолил: „Господи, не им зачитай този грях“. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

През 415 година част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник,и са поставени в Сионския храм в Йерусалим.
Денят на светията е последният християнски празник за календарната година, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръга на старата година.
По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Обикновено се приготвя свинско със зеле или баница с месо.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни – жените не бива да метат, да мият косите си, да перат; не се правят венчавки, кръщенета, опела. През този период хората се пазят от зли сили.

Името Стефан означава „венец божи“. Имен ден празнуват: Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка.

Близо 9900 са именниците на Стефановден в община Стара Загора. Старозагорците, носещи името Стефан са 1367, а 1326 са с име Стоян. Умаленото Стефко (69) и Стефчо (8). Дамите с име Стефка са 759, а Стефана са 39, съвременното Стефания (46), Стефани (174). Многобройни са и носителките на име Стоянка – 827, а Стояна -25. Стана се казват само 9 дами. Сред именниците са и Станимир и Станимира, съответно – 566 и 214.  На 27 декември празнуват още Таня (1064),  Теньо (368), Станислав (521), Станчо (143), Стоил (67) и дамите Станислава (170) и Фани (26) и три носещи името Стоила.

Честит празник на именниците и да почерпят за здраво и късметлийско име!

Dolap.bg