Предколедно интервю с поетесата Керка Хубенова

По случай идващите прекрасни празници, потърсихме най-нежните дами на поезията от Стара Загора, за да чуем от тях светлите им и красиви вълнения в това време на очаквания.

Уважаеми поетеси,

за читателите на DOLAP.BG и за нас ще бъде истинско удоволствие да узнаем какво Ви вълнува в навечерието на Бъдни вечер и светлите Рождественски празници. Ще Ви бъдем безкрайно благодарни, ако възможно най-скоро, отговорите на поставените въпроси, които са еднакви за всички Вас.

Желаем Ви здраве и Божията милост да бъде над Вас и Вашите семейства. Да Ви дари с мир, любов и вдъхновение!

 

НАШ ГОСТ Е ПОЕТЕСАТА КЕРКА ХУБЕНОВА

 

 1. Приготвяте ли се за Бъдни вечер и Рождество Христово?

За своето спасение, човек не бива да се приготвя, а да е винаги готов!

Това е тежък, екзистенциален въпрос и отговорите му преследваме в хода на собствения си живот. Търсим?!…. Лутаме се. Дерзаем…Мислим, че сме намерили верния път….Тръгваме…Вървим….Отстояваме позиции, ценностна система….Духовна…Търпим победи и поражения….Ближем рани… Но ( мисля че в крайна сметка) никога не можем да бъдем сигурни докрай за собственото си спасение, защото сам един Господ Бог решава въпроса персонално; за всеки поотделно и определя посоката –  вечен живот, или пъкъл. И не тук и сега, а… отвъд жизнените ни предели….Но, казваме си, нали Бог Отец желае всеки човек да бъде спасен и поради тази причина изпрати тук на Земята своя Единороден Син, за да ни научи на пътищата си; да ни изцери от болестите ни; и с жертвата на собствения си живот – да изкупи  греховете ни. Да!… Но това не е дар за лентяи, а за усърден труд,  покаяние, прошка, вяра!…Няма безгрешни хора! А товарът на вярата е лек, защото се понася от  онази човешка, твърда увереност за  неща, за които се надяваме и сме убедени, а те не се виждат с очите, а с едни други духовни очи, които всеки човек има, или би следвало да развие, или просто да прояви заложба  – дар от Бог още от рождението му?! И… в този порядък на мисли, приготвянето за Бъдни вечер и Рождество Христово е само едно ритуално действие.(Събитието е станало преди 2020 години) и ние сега с благоговение си напомняме и благославяме този миг, когато се роди Спасителят на човечеството, Синът Божий Иисус Христос. И ако следваме ритуала, стигаме и до традицията. А християнската повелява – любов, семейна близост, приятелска близост, братска, духовна, състрадателна….А в това КОВИД-но време ни оставиха и заставиха да се надяваме само на онази близост, която не се вижда с очите, а с едни други очи, които някои хора имат! На тези очи винаги се надяват очите ми и душата ми благославя, ония които ги имат! Моите приготовления за Рождество Христово са за тези очи!

 1. Спазвате ли традицията на масата да има определен брой ястия?

Разбира се. Във всяка традиция има послания за духовните очи. И като човек, който винаги е търсил скрития смисъл на нещата и че те не винаги са такива, каквито изглеждат, се старая да разчитам посланията. Спазвам християнската традиция за някои по-големи празници, особено Рождество Христово и Великден.  Никулден не прави изключение, Богоявление – също… В Святата нощ на Рождество Христово – нечетният брой на гозбите е задължителен. Поне седем задължително постни ястия винаги имам на трапезата. Содената питка –също.Но правя и два пъти баница с късмети.Веднъж за Коледа / след Бъдни вечер/ и втори път – за Нова година. Ей така, да има повече надежда в дома. Ритуално при коледната баница с късмети е самото наричане  на късметите. Правя го  абсолютно усамотено.Никой не влиза в стаята, докато завивам късметите и Светата Библия е  пред мен. С цитати от отделните книги, или Псалмите изписвам тези късмети. Слагам във всеки по  парченце дрян. Увивам  във фолио и после ги поставям в баницата. Изпичам я с късметите от библейските послания в нея. На когото се падне късмет, може сам да си тълкува текста, а може и да ме попита, ако нещо не му е ясно.По-скоро сам да си тълкува цитата, който му се е паднал. Баницата ми с късмети за Нова  година е друга – със светски пожелания.

 1. Кой е Вашият специалитет и има ли нещо специално в него?

Е, как без специалитет?! Лично аз много обичам патладжан. Правя го по много начини , но в случая, за Коледа правя и печен патладжан, разбит в дървено хаванче,( в никакъв случай с миксер) смесен с тахан, зехтин, млени, но на по-едро орехи и някои подправки, които няма да издам наред с още няколко тънкости. … И става нещо великолепно.Правя и едни пълнени червени чушки, които още през лятото подготвям и слагам за Коледа директно във фризера без да ги бланширам, но плътно затворени,обезвъздушени.После ги размразявам и са като току-що откъснати. Пълня ги с два вида стар сварен фасул, с микс от мои подправки, които слагам наред с още някои зеленчуци и без никаква течност ги пека във фурната. Става нещо великолепно. А постните сърми от зеле и лозови листа- задължително са на масата. И още, и още зеленчукови мои си специалитети и варива и запеканки.

 1. Каква елха украсихте? А дома си?

Изкуствена. Години наред мирисът на бор беше задължителен за обонянието ми. На всеки ъгъл в градовете знайни  и незнайни   търговци и далавераджии продаваха борчета и елхички и бастисваха природата….Сега поне щадим мъничко природата с тези изкуствени елхи и е далеч по-приемливо. Символът е важен.Отношението към дървото, естетиката…

 1. Коя е Вашата незабравима Коледа?

Всичко свързано с детство на една определена възраст, като моята в момента, се оказва незабравимо в хубавия смисъл на тази дума. С потенциала, който спомените носят; с онази бяла енергия на любов и грижа в лицето на дядо ми Христо и баба ми Калина, в чието неизменно присъствие растях, обгрижвана с неимоверната им обич и разплакваща сърцето ми от умиление и днес тъга по загубата им, и  трогателната им доброта.За родителската любов не говоря. ( Тя е нещо като константна величина в едно абсолютно безусловно присъствие в живота на детето за всяко любящо семейство  по време на соца, което поверяваше основната грижа по наглеждането на децата на баби и дядовци. А майките и бащите работеха по „ равнополово” на трудовия фронт. В моето детство, даже и в събота ходеха на работа. И тази любов, на дядо и баба (с времето) се оказва нещо много по-различно и силно от познатия аромат на константната родителска обич. Та, спомням си една такава Коледа с дядо Христо. Запънах краката за жив Дядо Мраз да дойде у дома и да ми донесе сам подаръка си, а не да го намирам под възглавницата си, или под някой снежен храст, или камък в градината, както очевидно баба  се е опитвала да развие детската ми фантазия  за снежния старец, който  бил дошъл посред нощ и скрил подаръка ми някъде, за да не ме буди. Та всяка година търсихме подаръците и ги откривахме на всевъзможни места ) подаръците и за паднал зъб и за Богоявление и други бабини „локумени истории”, които ми е подслаждала и с армаган- кутийка локум скрит под камък. (А майка и татко са купували по-едрите подаръци,защото винаги ни питаха отдалеко какъв подарък искаме да ни донесе Дядо Мраз ( аз и сестра ми) . Тогава при соца нямаше Дядо Коледа).  Та, в чудо се видяха от странното ми желание,защото не исках в детската градина да ми го донесе Дядо Мраз.Но никой не можеше да ми „изпише” такъв жив Дядо Мраз.И, о, чудо… Гледам, Дядо Мраз идва с един огромен, помня от зебло, чувал на рамо с нещо едро в него?!

Пак гледам. А, има същият ямурлук като дядовия, с качулка?!. Същият! Говори ми нещо, щипва ме по бузката, а гласът му ми прилича на този на Дядо Христо. А?… И ръцете му  същите като на дядо!. Пипам му брадата, той се дърпа. В ръчичката ми остава  част от брадата му. А, памук?! Мустакът му е увиснал на една страна?…  Виждам (било е с ония вътрешните си очи) знам, че е дядо Христо този Дядо Мраз. Нищо не му казвам.Дава ми подаръка.Дори не обръщам внимание на подаръка си.Гледам Дядо Мраз и се чудя как това е станало?! Да е дядо Христо и дядо Мраз едновременно. Но мълча. Усещам,че е нещо нередно, ако му го кажа.Ще го обидя сигурно…И детското ми сърчице продължава да вярва ,че това е Дядо Мраз.Дядо Христо се е превърнал в Дядо Мраз?! …Вие преживявавали ли сте нещо такова?! Да виждаш, да знаеш, да си убеден, че очите ти не лъжат, а другите ти очи да….вярват?! Светът не е само това, което виждаме! Това го проумях преди да тръгна на училище.Това ми се случи в детството! … Далеч по-късно щях да  разбера и проумея  дълбочината на случилото се, което запазих в тайна до ден днешен. Но „видимата истина” не ми попречи в идните години на поотрастването ми (до едно известно време на съзряването ми) всеки пък, когато знаех, че „няма Дядо Мраз”- пак да вярвам в него! …Проумявах, че животът  не е само това, което виждаме, пипаме, вкусваме, помирисваме,чуваме…Бог е дал сетивата на човека за физическото ни оцеляване, а другите „очи” и другия „слух” и другия „мирис”… – за живота ни! За истинския ни живот!

 1. Какви коледни спомени пазите от детството си?

Слава Богу, паметта ми е като бръснач.Вече ви раказах един.Паметта ми е дар от Бога и му благодаря от сърце за тази щедрост.Винаги казвам,че паметта е моята идентичност, а аз не искам никой да ми я отнема, или да я губя. …И при това всичко помня – и хубавото, и лошото.И спомените ми са детайлни – в това число и най-дребните обстоятелства, с вкус, цвят, мирис, хора, думи, изречения…влизат в картината. Точно като файл.Включваш копчето и картината тръгва. И затова само ще щрихирам, за да не преживявам наново- тъмните картини пред Коледи и Нови години в потока на живота ми, особено последните години: На 29 декември 2003 г. затворих очите на татко…..Няколко години след него преди наближаващата Коледа, след седем години и половина, през които бе прикована на легло и през всичкото това време се грижих за нея, на 93 г. почина  моята свекърва, на която също затворих очите- Янка Делова.Тя бе цели 50 години ревностна християнка и в най-върлите атеистични години със съпруга си-също християнин, са оцелявали в оскърбления и унижения заради името на Иисус Христос,който не ги е оставил.Само са минали през Неговите изпитания. Смъртта на мама Янка бе съпроводена с едно истинско чудо, което няма сега да разкажа.Но то се случи пред очите и физическите ми сетива.С истинско чудо, също (за което имам и свидетели личната лекарка на татко, моя съпруг, съседка (за жалост тя вече е мъртва и майка ми –също вече е покойница, но много дълго коментирахме станалото).Та те бяха свидетели на едно друго Божие Чудо, това което стана с татко, месец преди да почине.Но и за това няма сега да разкажа.  Псалом 72-18-ти стих гласи: „Благословен да е Господ Бог Израилев, Единственият, Който прави чудеса.”…Иисус Христос правеше чудеса, Учениците му – също, а той и обеща, че който вярва в Него и по-големи чудеса ще върши от Него.Но това не  са единствените чудеса, които лично аз съм преживявала с Бог. Не е тук нито времето, нито мястото да ги описвам…Има време и за това…. Моята  единствена сестра Ина си отиде от този свят след мъчително боледуване на Архангелова задушница месец и 22 дни преди Коледа 2017 г. Затворих с ръцете си и нейните очи. Точно две години и два дни след смъртта на Ина, затворих и очите и на моята майка, която пет години бе със счупена тазобедрена става, с канадки едва можеше да се придвижи с чужда помощ преди да получи инсулта. Пак в навечерието на Коледа…си замина…..Страданието е част от живота ни…Бог ни подлага на изпитание и казват, че не ни дава повече отколкото можем да носим?!….

 1. Какви подаръци приготвихте за най-близките си?

Подаръците ми са по сърце и по възможности, говоря за материалните подаръци като израз на внимание и радост. Но истинският подарък е моята обич към обичните на сърцето ми хора и се стремя те да го усещат и преживяват с мен, защото няма друга обич на света от тази, която е споделена. Само тази обич е цяла и завършена!

 1. Как ще организирате „тихата и свята нощ“?

Както винаги.Но тази Коледа е … различната Коледа. Всичко в този свят е по Божие допущение….

 1. Имате ли любим коледен филм?

Не, нямам любим филм.Предпочитам в навечерието на Коледа, или на самата Коледа и след нея , да гледам филм, в който животът на Иисус Христос  е филмиран, макар и да зная „ наизуст” живота Му и деянията на апостолите Му, и Неговите деяния и поученията Му, зная, че изкуството дава  своя художествен поглед към библейската достоверност на фактите и събитията, свързани с живота на Иисус Христос, а така се просвещава и онази част от хората, които са или невярващи, или отричащи библейския образ на Спаситяля.

В Светото писание е казано: „ Вярата идва от слушането, а слушането е от Божието Слово”.

 1. Какво обичате да правите през празничните дни.

Обичам да чета, или да пътувам. Ако не мога да пътувам, поради ред причини, или да се срещам с приятели- просто или чета или пиша, или домакинствам нещо, както ме води импулса и обстоятелствата ( в съгласие помежду си).

 1. Кой е най-ценният коледен подарък и защо?

Този, който е поднесен със сърце от любов, а това няма как да не се разбере!

 1.  За какво ще се помолите на Иисус Христос в нощта на Рождество?

Молитвата е нещо много лично, но има моменти в живота на човек, когато ти се иска да надвикаш света точно с молитва към Бог. Казвала съм и открито Молитви – в стихове. Публикувани са…. А в нощта на Рождество Христово сега … ще ме води сърцето.Каквото то ми каже,устата ми ще произнесе и зная, че Бог ще чуе молитвата ми. Той винаги отговаря на молитвите ми, макар и не веднага.Но, винаги!

„….И нека бъде Неговата воля, както на небето, така и на земята, и сега, и всякога, и во веки веков!” Амин.

 1. Моля, подарете ни Ваше коледно стихотворение.

РОЖДЕСТВО

„Аз съм пътят и истината, и животът;

никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.”

Йоана 14:6

„Аз няма да умра, но ще живея,

и ще  разказвам делата Господни”

Псалом 118:17

 

Духът, водата и кръвта

в съгласие свидетелстват Исусе

за твойто светло идване в часа

на Рождеството под небесен купол.

 

Над Витлием изгря една звезда.

Спасение Човешко се нарича.

И вярата ми влезе в любовта –

страха прогони с моето „Обичам те!”

 

…Молитвено сега на колене,

преди да прося милост за душата си

реката на сълзите ми тече

и дави болката като в проклятие.

 

Но шепна аз: Христе, благодаря

за милостта ти бащински гореща

в Спасение, с която увенча

живота ми на блудница и грешница!

 

Благодаря ти, Боже, за това:

На мене – недостойната показа

как брата си да любя и теша

дори, когато мрази до проказа!

 

Благодаря ти, Боже, за мига,

когато във сърцето ми проникна!:

Смразената ми кръв ли закипя

от ремата на Словото ти – Истина?!

 

Чрез него Ти в нощта ми обеща,

че няма да умра, но ще живея

и ще разказвам мигом на часа

делата ти Господни. Ще се слея

с лъчението в твоя светъл Дух;

ще бродя из небесните селения

на царството ти. После тихо тук

ще слизам в стихове и песнопения.

 

Благодаря ти, Господи Христе:

че дишам, че издишвам и копнея:

Под камък зло да спи; да отнесе

вихрушка болестите; гробът да немее!

 

Нали живот безсмъртен обеща?!

И той е в Теб. Ти път си и живота ни,

и истината свята за това,

че до Отца се стига само с вота ти.

 

23 декември 2009 г.