Ще има Новогодишен концерт на Виенската филхармония

Новогодишен концерт на Виенската филхармония все пак ще има, но без публика! Ако няма новогодишен концерт, какъв сигнал щяхме да подадем на света, особено в тези времена? – заяви Даниел Фрошауер от ръководството на оркестъра.

За шести път на диригентския пулт ще застане италианският маестро Рикардо Мути и така той ще стане диригентът, който най-често е дирижирал Новогодишния концерт. Съвместната творческа дейност на 79-годишния Мути с Виенската филхармония започва още през 1971 г. на сцената на Залцбургския музикален фестивал. В знак на признание, по случай 70-годишнината му през 2011 година, Мути е обявен за почетен член на Виенската филхармония.

Все пак и следващата година ще започне за милиони телевизионни зрители с Новогодишния концерт от Виена, но в един особен формат… Явно и Рикардо Мути не е щастлив от този формат, защото само преди няколко дни той сподели в свое интервю, че да свириш Щраус без публика, си е перверзно. Но ние се опитваме да гледаме позитивно: – Нова година ще дойде и концерт ще има! Ще Ви чакаме пред телевизионните екрани, скъпи приятели!

Противоепидемичните мерки в Австрия забраняват концерти до 7 януари. Но телевизионните зрители от петте континента ще се насладят на първи януари 2021 година на Новогодишния концерт на Виенските филхармоници, който ще се предава по света, както всяка година. Даниел Фрошауер, ръководител на състава, е категоричен: „Разбира се, Новогодишният концерт ще се състои и без публика“. Нова за оркестъра ще бъде липсата на ръкопляскания след всяко изпълнение. Особено странно ще е изживяването любимият на публиката „Радецки марш“ да бъде изсвирен без нейно участие. „Може би самите оркестранти ще пляскат“, разсъждава на глас Фрошауер.

За да не е съвсем без аплодисменти, Австрийската телевизия ще предава интерактивни овации. В сътрудничество с фирма за аудиотехника в Грац ще бъдат предавани чрез специална платформа овациите на регистрирани зрители. Техните ръкопляскания ще бъдат предавани посредством 20 микрофона в Златната зала на Музикферайн, където ежегодно се изнася концертът.

Желаещи от цял свят могат да се регистрират на платформата Mynewyearconcert.com. На платформата е възможно най-въодушевените сред телезрителите да качат своя снимка на платформата и австрийската телевизия ще показва някои от снимките по време на аплодисментите.

Въпреки пандемията ръководството на Виенските филхармоници никога не е обмисляло да отложи концерта и да лиши своите 30 милиона телевизионни зрители от виенския новогодишен поздрав. „Концертът е за мен послание за света“, допълва Фрошауер. Не са правени и промени в програмата, определена още през февруари, чийто акцент тази година е творчеството на династията Щраус.

На диригентския пулт ще застане маестро Рикардо Мути. Вероятно тази година ще окаже влияние върху програмата за 2022 година: „Може да открием с някой „Валс на чумата“, за да направим ретроспекция на пандемията“, коментира Фрошауер.

За сигурността на оркестрантите се взимат много строги мерки. Съставът е разделен на две – на оркестър за Държавната опера и на изпълнители за Новогодишния концерт. Всички музиканти се тестват редовно за коронавирус.

Новогодишният концерт на Виенската филхармония е най-гледаният концерт за класическа музика в света. Програмата му се съставя предимно от творби на композиторите от семейство Щраус – Йохан Щраус- баща, Йохан Щраус -син, Йозев Щраус и Едуард Щраус. През 2015 година се излъчва на живо по телевизията в над 90 държави и се гледа от повече от 50 милиона зрители. Продуцент е Австрийската обществена радиотелевизионна компания. Събитието се провежда в Голямата зала на сградата на Виенското музикаално сдружение.

Концертът за пръв път се състои на 31 декември 1939 г. Според анонси във вестниците е бил извънреден концерт на Виенската филхармония с цел събирането на средства за Фондацията „Винтерхилфверк“ създадена от националсоциалистите, за да поеме част от държавните социални услуги и облекчи бюджета по време на война. Диригент е бил Клеменс Краус.

След втория концерт, състоял се през 1941 г., датата на провеждане е 1 януари. От 1952 концерт със същия репертоар се изпълнява и всеки 31 декември, но без да бъде така телевизионно и медийно отразяван.

От 1958 г. концертът завърша с три биса след основната програмата. Първият бис по традиция е бърза полка. Вторият е валсът „Синият Дунав“ по Йохан Щраус (син), чието начало се прекъсва от ръкопляскания на публиката. В този момент музикантите и диригентът поздравяват всички за новата година. Третият бис е „Радецки марш“на Йохан Щраус (баща).

По време на това последно изпълнение публиката ръкопляска в ритъма на музиката и диригентът се обръща към нея. Изключения в тази традиция са годините 1967, когато „Синият Дунав“ е бил част от основната програма и 2005 г., когато „Радецки марш“ не се изпълнява от уважение към жертвите от земетресението и последвалото го цунами в Югоизточна Азия на 26 декември 2004 г.

Цветята в зала между 1980 и 2013 години са подарък от италианския град Санремо. 2014 за пръв път Виенската филхармония предоставя флоралната декорация. За украсата на концертната зала са нужни около 30.000 цветя.

Често участва Хорът на виенските момчета. Въпреки че програмата е доминирана от династията Щраус обикновено се включват и творби от други композитори, сред които са Йозеф Ланев, Йоханес Брамс и Йозеф Хайдн.

Една част от билетите винаги са предварително резервирани за членове на Виенското музикално сдружение (на немски: Musikverein) и за официални лица като президента на Република Австрия и дипломати. За правото да се закупят останалите карти, поради големия интерес и за да се даде равен шанс на всички любители на музиката от цял свят, се разиграва  томбола. Заявките за участие се приемат само по Интернет страницата на Виенската филхармония, обикновено в периода януари-февруари всяка година. Цените на билетите за новогодишния концерт на са между 35 и 1090 евро.

По материали на печата.