Ретроспективна изложба и биографична книга върнаха за нов живот художника Георги Славов

На 5 ноември 2020 г. в галерия nOva Art Space на ул. „Съборна“ № 3 в София беше открита ретроспективна изложба на художника Георги Славов. Тя може да бъде разгледана до 23 ноември 2020 г. Едновременно с това излeзe книга за Георги Славов с разказ за неговия живот, с репродукции на творбите му, с лични документи, с думи за него от художници, изкуствоведи, приятели.

„Имаме удоволствието да Ви потопим в атмосферата на живописните платна на Георги Славов, каза при откриване на експозицията директорът на галерия nOva art spase Спартак Атанасов. – Ретроспективната изложба обхващаща всички творчески периоди на художника. Ранните му пейзажи от 50-те и 60-те години на 20-ти век носят обективността на натурата, поднесени с много живо и експресионистично чувство. През 70-те и 80-те години минава през фигуралната живопис.Тогава се раждат портрети и композиции с деликатни лирични състояния , с чувствителна мека форма и изтънчен колорит. В 90-те години търсенията на художника са в абстрактната живопис и са своеобразна проекция на неговата поетична нагласа. Последните творчески експерименти на Георги Славов са по-скоро психодрами, с които ни отвежда извън външната конкретност на художествените факти.

Проследявайки различните етапи в творческия път на Георги Славов откриваме способността му да реагира различно , развивайки успешни тенденции, заложени е най-ранните му творби, за да размие формата в по –късното си творчество и да достигне тотална абстракция“, коментира г-н Атанасов.

В изложбата са показани всички творчески търсения на автора- от портрета, през пейзажа и чак до абстрактното, което го е вълнувало най-много в зрелия му етап. Ценител на красотата, сетивен за тайнствата на света, той отправя своята любов към живота, семейството, приятелите и живописта.

„Георги Славов е изключителна личност. Той е много комплексен – освен живописец, е и поет. Неговата професия е на адвокат, но големите му търсения са свързани с живописта. През целия си живот той рисува – още от гимназиалния курс, а първите му изложени пред публика произведения са от 50-те години. Тогава той показва картини в стил реализъм.“ – разказва директорът на галерия nOva Art Space Спартак Атанасов. Той не завършва академично образование живопис, но във всичките си търсения успява да изведе живописта до символ в своите абстрактни творби.

Георги Славов предава по най-естествен и непринуден начин вълнението си от света и тайнствата в него, възхищението си от красотата, любовта в дома, удоволствието от общуването с приятели. Творбите в изложбата представят разнообразните страни на творческия му характер.

„Постарахме се да покажем цялото многообразие и всичките пластове в творчеството му – от портретни творби на фигури, които са знакови за старозагорската бохема и интелигенция, през силно вълнуващата го тема балет, до пейзажи и натюрморти. Най-силно сме представили най-зрелите му творби – абстрактните произведения.“ – описва изложбата Спартак Атанасов.

Репродукции на произведенията от експозицията заедно със снимки на още много негови творби, откриваме в книга, описваща личността му със слово и образ. Материалите за нея са събрани от племенницата му Ирена Недкова и покойната му сега дъщеря Вяра Колева, съставител е д-р по изкуствознание Петко Петков, а издател – Андрияна Петкова. В света на Георги Славов ни въвеждат думите на проф. Станислав Памукчиев: „Изкуството допълва празните пространства между това „тук“ и другото „отвъд“. То е търсене на отговор на трудните въпроси, които ни се задават от едни по-високи измерения… Поражда се изключително силна тъга по необяснимото. То е тъга по целостта и хармонията. Изкуството съгражда ценността.“

Книгата „Георги Славов – Искам да съм вечно млад“ съдържа биографична информация, каталог на творбите и на изложбите му, снимки от ателието и от свободното му време, лични документи. „Тя започва от раждането му, с разказ за неговите младежки години, за най-бохемския му период в Стара Загора. Георги Славов е бил с изтънчено чувство за хумор, с финес към текста, което си личи и в неговия рисунък. В края на живота си започва изумително да рисува абстрактни произведения. Необременен от академичното рисуване е стигнал до абстракцията много по-рано от неговите колеги по време на социализма, както отбелязва проф. Памукчиев. Той много смело рисува абстрактно.“ – добавя щрихи към образа на Георги Славов издателят Андрияна Петкова.

В посвещението си към Георги Славов Петко Петков, д-р по изкуствознание, пише за творбите му: „Случили са се със съвършена пълнота в мига на едно дълбоко и извисено човешко преживяване. Никой не би могъл да повтори лекотата на съвършенството, с което са изпълнени.“ Своето духовно преживяване в изкуството Георги Славов описва с думите: „Абстрактното за мен е много сериозна работа, защото в повечето случаи много мъчно става. Не е ли истинско, не живее ли по собствения си начин, абстрактното не може да стане. И това е пътят на душата.“.

Биография на автора:

Георги Славов е роден на 4 юли 1923 г. в Стара Загора, но е записан на 6-ти. Тези две рождени дати сякаш предопределят двата различни живота, които той изживява. Единият на рационалния делник, свързан с битието и професията му на адвокат, а другият – артистичният му път на художник. Съвместявайки тези две призвания по време на кариерата му като адвокат Георги Славов реализира девет самостоятелни изложби и участва в редица колективни такива. През 1953 г. става член на групата на художниците в стара Загора и участва във всички окръжни изложби. Носител е на наградата на Стара Загора за творчески постижения- първа степен за живопис, а през 1983 г. получава орден “Кирил и Методий”- втора степен.
Последната самостоятелна изложба на Георги Славов е през 2004г. и е озаглавена “Безкраят…”
Георги Славов умира на 27 юли 2006г. в София.
Негови произведения притежават НХГ СГХГ, галериите в Стара Загора , Казанлък, Раднево, Бургас, Габрово, Търново, Смолян и д.р., както и частни колекции у нас и в чужбина.

Dolap.bg

Източник: Галерия nOva Art Space . С благодарност за жеста!