65 години магията Ансамбъл „Загоре“ продължава

Фотоизложба „65 години фолклорен ансамбъл „Загоре“ – Стара Загора се откри на 16 ноември 2020 г. на арт-алеята на парк „5 октомври“ в Стара Загора. На 15 цветни табла е проследен 65-годишният творчески път на един от най- представителните ансамбли за народни песни и танци у нас.

Изящество и грация, ритъм и хармония, пъстрота и колорит, безкомпромисен професионализъм, високо майсторство и невероятно сценично присъствие. Това е кратката, но съдържателна визитка на Ансамбъл „Загоре“, който вече 65 години е ярка музикална емблема и символ на Стара Загора. С неговите песни и танци за израснали няколко поколения българи. С неговото звучно име се свързват едни от най-въздействащите страници в многоликата летописна книга на града.

Стотици са личностите, отдали енергия и талант за издигане и запазване на авторитета на ансамбъла, вплели в неговата история частица от своята естетика, от своята душевност и светоусещане.

Основан през есента на 1955 г. от Панайот Янев със задачата да изследва, съхранява и разпространява българския фолклор, за много кратко време ансамбълът вече е професионален. Над 8000 концерта у нас и в Италия, Франция, Испания, Холандия, Гърция, Турция, Русия, Словакия, Чехия, Полша, Румъния, Германия и Албания са изнесени от посланиците на родните музикално- танцови традиции, донесли на публиката незабравими емоции, а на изпълнителите- нестихващи аплодисменjи дълго след излизането им от сцената.

И днес спектаклите на ансамбъла, включващи образци на всички фолклорни области на България са истинска радост и наслада. Чрез тях потъваме в спокойствието и жизнерадостта на Тракия, докосваме се до звучността и волността на родопския край, усещаме шеговития и буен шопски темперамент и се потапяме в зелените дебри на необятния простор и очарованието на Пирин планина. В тях усещаме събрани на едно място гордостта, несломимия дух и величието на българския народ.

Ансамбъл „Загоре“ се нареди като едно от водещите имена в националния ни културен живот. Респектиращ е списъкът с награди и отличия, с които е удостоен през годините- заслужено признание и най-висока оценка.

На 24 май 2019 г. кметът Живко Тодоров връчи на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ колективната награда „Стара Загора“ за високите му художествено-творчески постижения и авторитетното му присъствие на националната ни фолклорна сцена.

В началото на събитието главният художествен ръководител на ансамбъла Христо Иванов се обърна към колегите си от състава с благодарност, че „давате всичко от себе си за този ансамбъл и дано така да е занапред“. Г-н Иванов благодари на „всички ръководства на Община Стара Загора през изминалите 65 г., които не посегнаха на ансамбъла с пълното съзнание, че без „Загоре“ културата в Стара Загора няма да е пълна“.

Зам.кметът по култура при Община Стара Загора Милена Желева приветства присъстващите от името на кмета Живко Тодоров и от другите зам.кметове.

„Наистина през изминалите години, никога не е поставян въпрос да има или не ансамбъл „Загоре“, каза Милена Желева.- Вие сте част от визитната картичка на нашата община. Вие сте винаги там, където трябва – на празниците по селата и в града ни.

Искам да потвърдя, че догодина в началото на есента ще започне дългоочакваният основен ремонт на сградата, в която се помещавате. Знаем от какво имате нужда и ще се постараем, когато се върнете отново, да имате най-добрите условия, които заслужавате, за да творите!

Зная колко труд и емоции стоят зад нея! Бъдете здрави!“

Гости на изложбата бяха зам.кметът Иванка Сотирова, директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов и директорът на балета на операта Силвия Томова, представител на мъжката част на Ансамбъл „Зорница“ при НЧ „Св. Климент Охридски“, много граждани.

„65 години е достолепна възраст на ансамбъл, който си спомням от детските си години, място където исках да се изявявам, каза г-н Драганов.- 65 години показват виталността на състава, неговата значимост и това, че трябва да продължи да се развива. Вие имате 65 годишна гаранция за бъдещето. Пожелавам да бъдете живи и здрави, да вървите напред, и да ставате все повече. Защото силата на танца е в многобройността на танцьорите“.

В момента целият колектив е от 45 човека. Главен художествен ръководител на състава е Христо Иванов, диригент на оркестъра е Ангел Чакъров, диригент на хоровия състав е Йорданка Вълчанова, а балетмайстор е Мартин Петков.

След официалното откриване на изложбата, ансамбълът изпълни кратка програма.

Стана ясно, че многократно отлагания юбилеен концерт поради COVID-19, може би ще се състои в началото на месец декември т.г.

Росица Ранчева