Гласувайте за „Африканката“ на Държавна опера-Стара Загора – Културно събитие на 2020!

Гласувайте за „Африканката“ на Държавна опера-Стара Загора, представена на сцената на Зала 1 в НДК!
Спектакълът е номиниран в престижния сайт за култура „Площад Славейков“!
Може да дадете своя глас ТУК до 31 декември
Да вървиш по отъпкани пътеки може да е лесно, но не носи удоволствие. Трудностите дават мъдрост, изпитанията каляват характера. Изборът на репертоар в един оперен театър по същия начин може да подпомага творческото и професионално израстване на трупата.
Изборът на „Африканката“ е предизвикателство за всеки оперен театър. Радостно е, че гостуването на Старозагорската опера в София предизвика многобройни спонтанни и възторжени оценки на публиката. До голяма степен те са закономерен резултат от яркия творческия почерк на режисьорката Вера Немирова.
Независимо и от изпитанията на COVID 19, седеммесечното отложено гостуване на Старозагорската опера показа, че едно от най-трудните заглавия в оперната литература може да се запази и да защити убедително големите послания на постановката. Доказва го реакцията на зрителите, които проявиха любопитството да видят едно на практика непознато у нас заглавие. На 6 октомври София аплодира „Африканката” – първото голямо събитие във време на пандемия от COVID-19 на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата.

Гастролът на старозагорската опера в НДК надмина всички очаквания

Властта на опера! Отдавна не се беше случвало подобно чудо. Преди доста на брой години Райна Кабаиванска събра на свой спектакъл на „Тоска“ Петър Стоянов, Иван Костов и Йордан Соколов. Но то беше някога! Президентът Румен Радев уважи с лично присъствие великолепния спектакъл на Вера Немирова „Африканката“ в зала 1 на НДК. Нещо повече – държавният глава отиде да поздрави артистите и се снима с тях. С него бе и зам. председателят на парламента Емил Христов.