Коледните пости започват от утре

Българската православна църква ни напомня, че на 14 ноември 2020 г. е се заговява за Рождество Христово. По отколешна традиция това е последният ден, в който може да се консумира месо, яйца, млечни продукти и всякакви храни от животински произход. От 15 ноември до Коледа е времето на 40-дневните Коледните пости.

По стара българска традиция вечерта в събота, фамилията се събира на богата трапеза. На масата задължително трябва да присъства кокошка или пиле с кисело зеле, сърмички с месо, тънко нарязани мезета, погача, тиквеник с повечко орехи, салатки, ракийка и винце. Стопанката прекъдява трапезата, прочита се молитвата „Отче наш…“ и на всички се пожелават „благи манджи и леки пости“.

Пак по традиция, след раздигане на трапезата и измиване на съдовете, дървената лъжица, с която са се бъркали блажните ястия, се измива хубаво и се прибира чак до Коледа, когато отново ще се вдигне забраната, т.е. когато става отговяването.

Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят пречистени да посрещнат раждането на Божия Син Иисус Христос. Други го правят, за да прочистят тялото си от натрупаните токсини. Трети, защото са убедени, че постейки телесно и духовно ще се извисят над дребните страсти и нечисти помисли и ще постигнат хармония у себе си. Каквито и да са мотивите е важно да се знае, че 40-дневното лишение от обичайните храни и начин на живот са сериозно духовно и физическо изпитание. В мъдрите книги пише, че не е толкова важно какво „влиза“ в устата, а какво излиза от нея. Т.е. през тези четири десетилетия, човек следва да се въздържа от злословие, клевети, обиди и пр. Това трябва да са дни на добротворчество, на проявена милост и помощ към нуждаещите се, на прошка и покаяние. Не напразно се препоръчва полово въздържание и употреба на алкохол.

От постите са освободени малките деца, бременните жени, болните и стари хора.

Венчавките са забранени от 15 ноември до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Какво да похапваме по време на пости?

Макар и 40-дневни, Коледните пости са значително леки, защото есента изобилства с всички видове плодове и зеленчуци. За тях няма никаква забрана. Зеленчуците приготвяйте на салати, овкусени със зехтин и лимонов сок. От тях стават чудесни гозби. Гората е пълна с гъби. Стотици са вариантите, които могат с много малко усилия, да превърнете във вкусна и питателна храна. Сега сме в сезона на картофите, зелето, карфиола, чушки, моркови, спанак, броколи…Правете тиквеници и щрудели. Всякакъв вид ядки ( за предпочитане в сурово състояние) са не само много приятни, но и много полезни.

Да не забравите, че на Никулден не само е разрешено, но е и задължително яденето на риба за здраве.

Леки пости! Бъдете здрави и силни?

Росица Ранчева