За Кучето, Човека и Диабета – по случай 14 ноември Световния ден за борба с диабета

За Кучето, Човека и Диабета

След края на 1та Световна война кап. F. Banting, носител на “Военен кръст”, се завръща в Канада.  Продължава лекарската си професия като ортопед, семеен лекар, антрополог, фармаколог. През 1921 г. започва работа в лабораторията по физиология на Macleod.

На 29/30.07.1921 г заедно с Charles Best спасяват “първият си пациент” с диабет, кучето Мърджари.

На 10.07.1922 г. 6-год. Teddy Ryder е с диабет почти 2 г. и тежи 12.5 кг. Получава инжекция с инсулин. След 1 година пише писмо на д-р Бантинг, че вече е дебел,  след време създава семейство, работи като библиотекар и извървява пълноценен и дълъг живот.

Във времената на тотална преоценка на житейски ценности, цели и взаимоотношения все по-често се връщаме към старите, добре познати основи на същността ни – хранене и движение, приятелство и подкрепа, знания и умения. Докато гледаме към професиите на бъдещето и осъзнаваме смисъла на подадената ръка в труден момент, кучето – старовремският ни приятел, отново е готово да ни даде сигурност, комфорт и ентусиазъм.

Ентусиазъм –  на разходка: доброволно или не, в студ и пек, в дъжд  и сняг. И така всеки ден, поне х 45 мин. Защо? За да ни осигури необходимата физическа активност, предпазваща ни от редица болестни състояния.

Комфорт – за да изземе стреса натрупан в ежедневието ни. За да ни осигури свободата на тялото, мисълта и подобреното качество на живот.

Сигурност – когато кръвната захар е под 4 ммол/л кучето-асистент усеща специфичната миризма по-рано отколкото съвременните измерващи устройства.  Първите кучета-асистенти вече са членове на български семейства, в които има дете с диабет.

Преди 100 год кучето е доказало, че човекът може да живее пълноценно с диабет. Сега то отново е до човека – с мисия да го предпазва, лекува и другарува.  И просто да имаш куче е уникално преживяване!

14 ноември, рождения ден на Banting, е обявен за световен ден за борба с диабета.

Защото:

  • Един от всеки 11 възрастни има диабет
  • Един от всеки 2 души не подозират, че има диабет
  • На всеки 4 мин един млад човек се диагностицира с тип 1 захарен диабет
  • Двата от всеки трима души живеят в урбанизирана среда.
  • С повишаване нивото на затлъстяване и намаляване на физическата активност тип 2 захарен диабет в детска възраст е потенциална заплаха за публичното здравеопазване

Д-р Рени Колева

детски ендокринолог