Предстои избор на Доростолски митрополит

На своето заседание от 29 септември 2020 г. Светият Синод на БПЦ-БП разгледа внесеното писмо от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол. На основание чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП той определи листа на кандидатите за Доростолски митрополит. С техните биографии може да се запознаете на следните адреси:

Велички еп. Сионий: https://bg-patriarshia.bg/episkop-sionii-biografia

Белоградчишки еп. Поликарп: https://bg-patriarshia.bg/episkop-polikarp-biografia

Агатополски еп. Йеротей: https://bg-patriarshia.bg/episkop-yerotei-biografia

Мелнишки еп. Герасим: https://bg-patriarshia.bg/episkop-gerasim-biografia

Константийски еп. Яков: https://bg-patriarshia.bg/episkop-yakov-biografia

Предстои, съгласно Устава на БПЦ-БП, чл. 85, наместникът на овдовелия Доростолски епархийски престол – Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний – да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски избиратели и да се определят дати за Епархийски избор и за Каноничен избор.

На Епархийския избор избирателите ще излъчат двамата кандидати, събрали най-много гласове.

След това на свое заседание Св. Синод ще разгледа изборните книжа и ако Епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен, в следващата неделя в параклиса на Св. Синод ще се проведе Каноничният избор, на който членовете на Светия Синод с явно гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Доростолски митрополит.

Благовест Илиев