Бузлуджа с ново финансиране от „Гети“ за укрепване на стенните мозайки

60 хил. долара се отпускат за стабилизиране на застрашените пана, преди да започне ремонтът на покрива

Шейсет хиляди долара отпуска фондация „Гети“ за стабилизирането на стенните мозайки на Бузлуджа. Екип от 14 български и чуждестранни специалисти вече е на място в сградата на връх Хаджи Димитър в Стара планина и събира камъче по камъче разпадащите се елементи на паната, за да ги закрепи, докато бъде укрепен покривът. Проектът на фондация „Проект Бузлуджа“ е под ръководството на ИКОМОС-Германия. Участват реставратори от общо пет европейски университета – Националната художествена академия в София, Академията по изкуствата (АМТИИ) в Пловдив, Техническия университет в Мюнхен, Университета по приложни изкуства в Берн и Академията по изящни изкуства в Дрезден, както и неправителствената организация „Диадрасис“ от Атина.

Мозайките се ронят изключително бързо и 40% от тях може да се свлекат всеки момент, затова и работата на екипа започва от тях. Проблемните участъци засега няма да бъдат възстановявани, нито реставрирани – за това ще се мисли след цялостния ремонт на покрива.

Това е второ финансиране от американската фондация, след като през 2019 г. паметникът от тоталитарното минало на България получи 185 хил. долара за изготвяне на план за опазване и управление. Конструктивните и технически експертизи трябва да бъдат завършени до края на годината, като първите наблюдения показват, че сградата може да бъде съхранена.

Грантът се отпуска като част от инициативата за опазване на архитектурно наследство „Keeping it Modern 2020“ на обща стойност от 2,2 млн. долара за опазването на 13 значими сгради от модернизма. Дейността по укрепване на мозайките започна в първите дни на август и трябва да приключи до октомври.

Стенните мозайки са дело на 15 художници, сред които Йоан Левиев, Димитър Киров, Иван Кирков, Димо Заимов, Теофан Сокеров. Някои участъци са се изронили заради тежките метеорологични условия на върха, но по-голямата част е запазена.

Изпадалите парчета мозайка са събрани в 150 касетки, които предстои да бъдат съхранени за бъдещо ползване.

Паметникът Бузлуджа е държавна собственост и се управлява от областна администрация Стара Загора. Той привлича внимание в чужбина като една от най-емблематичните и значими сгради на модернизма в България и в Европа. Неговите 937 квадратни метра стенна мозайка са едно от най-големите модерни мозаечни произведения в Европа.

Успоредно с първия етап на проекта – „План за опазване и управление“, до края на август 2020 г. се провежда и кампанията „Неписани истории за Бузлуджа“, която търси истории, свързани с Бузлуджа. Отправена е покана към хора, участвали в изграждането или използването на сградата, гости на откриването или на друго събитие или просто лична история, свързана със сградата на връх Хаджи Димитър. Целта е да се документира знанието за паметника, да се разкаже какво е било значението му за живота на хората по онова време и да се създаде диалог между поколенията, отбелязват от „Проект Бузлуджа“.

Източник:Площад Славейков