Красимир Вълчев:“Следващата година ще е трудна за всички, най-вече за първокласниците“

Министърът на образованието призова да правим разлика между дистанционното обучение и това в електронна среда

„Всички европейски страни ще стартират присъствено учебната година. Следващата година ще е трудна за всички ни. Но трябва да намерим формулата – да сме предпазливи, но и да живеем нормално“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ министърът на образованието Красимир Вълчев. Той призна, че най-трудно ще е за първокласниците, които трябва да придобиват базови умения.

За следващата учебна година от министерството са се спрели на стратегията на превключването – когато има болни, класът или училището веднага ще преминава към обучение в електронна среда.

Министър Вълчев коментира, че децата от един клас няма как да бъдат разделени, нито да бъдат накарани да носят маски по цял ден. Можело обаче да бъдат разделени класовете.

„Ако едно дете е болно и е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече ще има възможност за обучение в електронна среда до 30 дни”, обясни министърът.

Децата с хронични проблеми ще учат вкъщи.

„Деца, които имат компрометирана имунна система, ще учат вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство”, обясни министърът.

Dolap.bg