Четирима млади балетисти по европейска програма в Старозагорския балет

МЛАДИТЕ ЧУЖДЕСТРАННИ БАЛЕТНИ АРТИСТИ, ДОШЛИ ПО ПРОГРАМА „ЕВРОПЕЙСКИ КОРПУС ЗА СОЛИДАРНОСТ“ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАДВАТ СТАРОЗАГОРСКАТА ПУБЛИКА

Франческо Бориело, Мариа Елизабета Коларо, Фредерико Маркес Пинто и Евелина Вшоуек – младежи от Полша, Италия и Португалия, продължават своята активна и впечатляваща дейност в балетната трупа и след извънредното положение в България, което затвори културната сцена у нас за няколко месеца. Младите хора са на възраст между 20 и 22 години и се включиха към колектива на операта през януари и февруари, след одобреното финансиране на проекта на Държавна опера – Стара Загора „Професионално развитие в света на балетното изкуство“ по програма „Европейски корпус за солидарност“.

Проектът има за цел да изгради модел на европейско сътрудничество, подкрепящ развитието на младия мултинационален колектив на балетната трупа на старозагорската опера, който да представя на своята публика качествена продукция, а на обществеността – модел на работа, който промотира културното многообразие на Европейския Съюз и възможността млади хора от различни страни да работят съвместно и да се развиват професионално. Включването на младежи от Италия, Португалия и Полша дава още по-голям междукултурен заряд на състава и спомага за създаване на нови международни контакти, обмяна на опит и различни гледни точки.

На национално ниво това е първият проект по програма „Европейски корпус за солидарност“ за работни места, който се реализира от оперна културна институция. На международно ниво, той предлага една иновативна възможност за предоставяне на първа работа и професионално развитие на млади хора, завършили своето образование в сферата на танцовото изкуство.

От началото на годината Франческо, Мариа Елизабета, Фредерико и Евелина Вшоуек са участвали в 6 представления на операта, сред които Балетните вечери на 21 и 26 февруари в Стара Загора и Пловдив и на 10 юли на Античен форум, балетите „ГЕТО“ и „Дон Кихот“ /с който се откри Фестивал „Сцена на вековете“ на 18 юли във Велико Търново и на 25 юли на Античен театър-Стара Загора/, в хореографията на операта „Кармен“ /на 18 февруари/.

Ръководството на операта е изключително доволно от представянето на младите балетисти, а бурните аплодисменти на публиката след всяко тяхно участие на сцена допълнително потвърждават прекрасното впечатление и въздействие, което те създават. Освен балетните изяви, четиримата младежи се включват в различни неформални срещи с младежи от града, в които разказват за себе си, професията си и други любопитни факти. В оставащите месеци от проекта, те ще осъществят и други  извънсценични културни публични дейности, които ще представят пред местната общност уникални детайли и характеристики на своите родни страни.

Проектът „Професионално развитие в света на балетното изкуство“ е с продължителност 9 месеца и е на стойност 11 405 Евро. Финансирането е осигурено от Европейския съюз чрез програма „Европейски корпус за солидарност“.