„Магията продължава…“ вече 65 години с Ансамбъл „Загоре“

Едно от красивите събития, с които Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ отбелязва 65-години от създаването си е концертът „Магията продължава…“ на 30 юли от 21 часа на Античен форум.

„С този концерт-подарък искаме да зарадваме своята публика, да вдигнем самочувствието и, а и нашето – след месеците изолация. Да покажем, че сме живи, че работим, че се готвим за големия концерт през ноември“ – казва Христо Иванов, главен художествен ръководител на ансамбъла.

В спектакъла в четвъртък ще има премиера на две произведения от Светослав Балтаков – песен от Македонския край и танц „Коконица“ /хореография на Христо Иванов/ от Северозападна България, с много автентичен материал, музика, хора, разработени за сцената. Христо Иванов уточнява, че танцът е момински и идва от обичая „коконици-дудулици“ /дудулица означава пеперуда/. Специални са благодарностите на г-н Иванов към Община Стара Загора, която е осигурила средства за ушиването на нови костюми за този танц.

„А и изобщо, прави чест на всички общински ръководства на Стара Загора, че не позволиха Ансамбъл „Загоре“ да бъде закрит. Фолклорът ни е „водният знак“, нашата физиономия, нашият паспорт за света“ – категоричен е Христо Иванов.

Той допълва още, че концертът ще е малко над час, ще има изпълнения от почти всички фолклорни области – Добруджа, Северна България, Тракия, Родопите, Македония. Местата за публиката са 350, но заявките за покани надхвърлят тази цифра.

Ансамбъл „Загоре“ е една от най-престижните визитки на Община Стара Загора. Символ и емблема на родния ни български корен и творческа сила. Той е създаден през 1955г., като задачата му е да изследва, съхранява и разпространява нашето голямо богатство – българския фолклор. Сценичните произведения, които са част от репертоара на ансамбъла, включват автентични образци и съвременна интерпретация на музика, песни и танци от всички краища на България, и са носител на българския дух и култура. От 1973 г. е с професионален статут, като от създаването му до сега е изнесъл над 5500 концерта в страната и чужбина.

Ансамбълът е носител на: “Кристална лира” за върхови постижения в музикалното и танцово изкуство на СБМТД и НЦМТ към Министерството на културата; Орден “Кирил и Методий” – I степен; Наградата на Стара Загора; Плакети от наши и международни фестивали.

През 2010 г. ансамбъл „Загоре” получи сертификат на Институция с висок престиж и обществено признание в областта на Културата от Съвет на европейската научна и културна общност, както и значка „Златна книга” за принос към развитието на българската култура.

През 2016 г. година Ансамбълът отбелязва и своя 60-годишен творчески юбилей, по повод на който получава и престижната награда – „Златен век“, станала част от многобройните отличия за творчески принос на състава през годините на съществуването му.

Главен художествен ръководител на състава е Христо Иванов, диригент на оркестъра – Ангел Чакъров, диригент на хоровия състав – Йорданка Вълчанова, а балетмайстор е Мартин Петков.

 Уляна Кьосева