Св. Пантелеймон – покровителят на лекарите и акушерките

На 27 юли и Православната и Римокатолическата църкви почитат паметта на Св. Великомъченик Пантелеймон. Той е от Никомедия (днес Измит), пострадал за Христовата вяра по време на управлението на римския император Максимилиан Херкулий. Свети Пантелеймон е един от Четиринадесетте свети помощници. Името му в превод от гръцки означава „всемилостив“.

Според житието му св. Пантелеймон живял в края на III и началото на IV век. Роден като езичник, носил името Пантолеон (от гръцки: „лъв във всичко“). Учил се на медицина при известния по онова време лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приел Християнството и новото си име Пантелеймон. Отказал да се поклани на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан.

Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ на „Света гора“.

Заради дейността си приживе св. Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките.

Той е един от светците – лечители, на когото приписват способност да лекува болести на душата и тялото. Вярва се, че молитвата към него може да излекува и най-тежката болест, за която няма лек. Енергията на тази същност лекува деформациите и неразположенията, предизвикани от черни магии, родови проклятия, уроки, омраза, породили като следствие болести на тялото и душата. Помага при заболявания на нервната система, последица от увреждания в мозъка или в гръбначния стълб, заекване, проблеми със слуха, говора и зрението. Вярва се, че свети Пантелеймон винаги открива точната причина за болестта и според нея праща и подходящо лечение. То винаги е свързано не само с придържане към здравословен начин на живот, но и с нравствено и духовно пречистване и издравяване.

Можете да работите с енергията на думите на тази молитва за здраве винаги, когато усещате някакво неразположения. Всяка година на 27 юли можете да призовавате светеца да бди над вас през следващата година така:

Обръщам се смирено, с вяра, надежда и с любов към небесната същност, която наричам свети Пантелеймон. Нуждая се от твоята подкрепа и напътствия, за да излекувам душата и тялото си от преходното, тленното, вредното, ненужното, отровното, опасното, отвирусите на злото, независимо дали сам/а съм се заразил/а с тях или някой умишлено ми ги е пратил.
Призовавам те аз (трите имена, дата на раждане, посочете къде се намирате в момента. Когато четете тази молитва, ако се молите за друг човек, посочете кой е и защо го правите). Нека твоята лечебна и пречистваща енергия проникне и в най-тъмните кътчета на моето съзнание, мисли, чувства и емоции. Нека плащът на небесната закрила и лечебна сила да ме покрие, за да възстанови нарушената хармония в душата, да пречисти и възстанови моите фини тела, да разшири каналите, по които протича Божествената енергия на любовта и живота. Нека, ако това е в съответствие с моята карма и избор, да ми бъде помогнато да се излекувам от (посочете заболяване). Обещавам да не забравям, че злото поражда зло, болести и неразположения, които само прошката и любовта могат да лекуват, както и енергията на Небето, от което искам сила и подкрепа, за да преоткрия себе си и да се върна на моя път. Благодаря.“

Имен ден празнуват: Панчо, Панка, Пантелей, Горан, Добри, Добрин, Добрина, Добринка

Dolap.bg