Млада старозагорка дебютира и в поезията

На 1 август 2020 г., от 19:00 ч., в култовата Къща на архитекта в Стара Загора младото артистично дарование Димка Делчева ще представи дебютната си стихосбирка „Огледалото на Спящата Тишина“ . Издателството е „Палмира“. Редактор е Палмира Никленова.

Какво ни дава и какво ни взема изкуството? Как артистичните форми се вдъхновяват и обогатяват една от друга? Как си взаимодействат те?

Това са някои от въпросите, чиито отговори ще търсим в младата поезия.

Стихосбирката е провокирала и други изкуства и представянето им. Главни действащи лица са Поезията, Изобразителното изкуство и Танцът.

На 30 и 31 юли от 10:00 ч. до 20:00 ч., пак в Къщата на архитекта (ул.Сава Силов“ No37 ) ще бъде подредена изложба „Огледалото на Спящата Тишина“. Автори са Божидара Делчева, Дана Димитрова и Светлозара Метларова. Всяка от тях със собствен уникален стил и визия за изобразителното изкуство, вдъхновени от стиховете, създадоха своите произведения, които ще може да видите в изложбата и в книгата.

На 1 август 2020 г., преди официално представяне на стихосбирката „Огледалото на Спящата Тишина“, от 18:00 ч. ще се състои прожекция на документалния късометражен филм „Пътят към Огледалото“ .

От 19:00 ч. започва четене на поеми от стихосбирката и дебютен танц по тях в изпълнение на Севил Вахид и Михаил Стефанов.

След официалната част ще има среща с артистите и коктейл.

Димка Делчева е родена на 11 декември 1995г. в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в града на липите и поетите, където прави първите си стъпки в писането в клуб „Млад писател“ и вестник „TEEN’S PAPER” към Народно Читалище” Родина 1860”, Стара Загора. По време на ежегодния ученически франкофонски фестивал, печели награда за изгряваща звезда за ролята си на Малкия Принц, по едноименния роман на Екзюпери. Това събитие мотивира избора й през 2015 да замине да учи театър във Франция, където завършва „Сценични изкуства“ в университета в Лил през 2018.

През март 2019 поставя първата си написана пиеса – „Помощ! Ще се омъжвам!“. По време на обучението си преминава през допълнителни специализации по актьорско майсторство, режисура и писане за драматичен театър с La Comédie Française. По настоящем завършва магистратура „ Режисура и драматургия“ в Арас, Франция. Тя е част от екипа на куклен театър „Théâtre du Hazard“, в Северна Франция, където развива своето писане за куклен и драматичен театър заедно с кукловодство и режисура.

Подбраните стихове проследяват етапите, през които преминава подрастващата личност. Те са огледало на мечтите, влюбванията, вдъхновенията и разочарованията. Един своеобразен дневник на младежа, който е вече помъдрял.

Всички събития са със свободен вход.

Росица Ранчева