На 24 юли 2020 г. проф. Минко Балкански навършва 93 г.

С безкрайно уважение и респект Dolap.bg има честта и удоволствието да честити 93-ия рожден ден на проф. Минко Балкански- един голям българин, учен, организатор със замах, най-големия дарител в областта на образованието и знанието, човек с младежки дух и нестихващ ентусиазъм.

Желаем Ви здраве и дълголетие, проф. Балкански! Вие сте не само вдъхновение, но и пример как се служи на род и родина!

Минко Минев Балкански е физик, професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж. Роден е на 24 юли 1927 г. в село Оряховица, Старозагорско. Смятан е за един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Понастоящем е сред най-богатите българи в чужбина, френски е гражданин и живее в Париж. Развива широка благотворителна дейност.

Още в началното училище малкият Минко се отличава с ученолюбие и интерес към различни учебни предмети. В гимназията взема по 2 класа за година и постъпва в Софийски университет едва на 15 години. Но мечтите му надхвърлят националните граници. Като малък е запленен от съдбата на Луи Пастьор и неговата цел е университетът на великия френски учен – елитният Екол нормал сюпериор в Париж. Успява да замине за столицата на Франция, но не е приет в университета, тъй като там имат право да учат само французи. По-късно завършва Националното висше училище по химия в Бордо. Става доктор на науките на 27 години, а година по-късно става професор по физика.

Проф. Балкански е представял свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка. Започва работа в Екол нормал като изследовател в лабораторията по физика. Работи по-късно и в Масачузетския технически университет, преди да стане професор в университета „Мария и Пиер Кюри“. Там оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Чел е лекции в Япония и Китай. Резултат от дългогодишната научна дейност на проф. Балкански са публикуваните 30 книги и над 2000 страници други научни публикации.

Той е почетен професор на Университета „Пиер и Мари Кюри“ в Париж, многократно е гост-професор в Калифорнийския университет, с дълго научно сътрудничество с Индия (където участва в създаването на Висш институт за научни изследвания). Член е на Индийската академия на науките (и награден от президента Раджив Ганди с най-високата степен на Наградата за заслуги към Индия). С непрекъснато научно сътрудничество е с Полша и командор със Звезда на Ордена за заслуги към Полша. С дълголетно научно сътрудничество е с Китай и много други страни. Доктор хонорис кауза е на Софийски университет и на Тракийски университет, Стара Загора. Носител е на званието „Почетен гражданин е на Стара Загора“. След 1993 г. проф. Минко Балкански се заема с активна дейност в помощ на науката и образованието в България.

С цел да подпомага културния живот в родния си край професор Минко Балкански създава Фондация „Миню Балкански“, наименувана в памет на баща му Миню Балкански. Базата на фондацията е в с. Оряховица, където бившите магазини и къщи на семейството са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека (с френска литература над 6000 тома), изба, учебна зала по информатика, фитнес зала и музей.

Освен това фондацията откупува и реставрира няколко къщи, където е възстановена традиционната битова подредба. В този етнографски комплекс, който е от особен интерес за чуждестранните гости, се провеждат редовно курсове по информатика, срещи, семинари и занимания по френски. Фондацията организира ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици. Шестте лауреати са поканени за една година на подготвителен курс в лицея „Луи льо Гранд“ за кандидатстване в Екол Нормал Сюпериор и в Политехническото висше училище в Париж.

Заедно със сина си Ален проф. Балкански привлича известната американска фондация Schools Online от Калифорния за развиване на програма, по която вече 30 от най-добрите гимназии в страната са снабдени с компютърни лаборатории. Поне 10 компютри от най-високо ниво са свързани във всяка от тях денонощно с Интернет. Тези лаборатории притежават всички нужни уреди за обучение по информатика и по-специално необходимите за работа с Интернет.

От 2001 година фондация „Миню Балкански“ продължава сама дейността в България. През 2002 г. фондацията доставя 850 компютри от Швейцария. С тази доставка са оборудвани нови 85 училища. Днес Фондацията работи вече със 106 училища. Най-забележителната и най-важната дейност на фондацията е тази за повишаване на професионалната компетентност на преподавателите по информатика, както и подпомагането на даровити български деца. Минко Балкански продължава да помага за развитието на научната и социалната дейност в България.

Проф. Балкански създаде Национален институт за образование в с. Оряховица, открит през 2006 г. Той се помещава в реставрираните сгради на училището в селото, дарено на Фондацията от Община Стара Загора. Институтът провежда курсове за обучение на преподаватели в областта на информационните технологии, както и по други научни области.

Освен това Балкански е създал лятна академия по цигулка в родното си село Оряховица, в която преподават видни френски педагози. Там се провежда и международен пленер на изобразителните изкуства. През 2010 г. професор Балкански дарява голяма сума на Американския колеж в България.

Ценен принос за интернационализирането на българската наука е трайното привличане на програмата на НАТО, наименувана „Институт за перспективни (върхови, висши) изследвания“ (NATO Advanced Study Institutе) за организиране на летни школи в Созопол. Всяка година по някаква актуална и бурно развиваща се научна тема се канят 10 – 12 от най-видните учени в света да прочетат експертни лекции пред около стотина подбрани от цял свят специалисти. Така за 2 седмици в Созопол се събират най-активните и видни изследователи в съответната научна област. Фактът, че това се провежда в България под ръководството на българин позволява на българските учени, и особено на по-младите от тях, да установят международни връзки при най-благоприятни условия.

На 18 юни 2019 г. проф. Минко Балкански беше скъп гост на поредицата от срещи „Красивите лица на Стара Загора“, организирани от DOLAP.BG. Ето как той отговори на последните два въпроса:

На 24 юли 2019 г. Вие ще навършите 92 г. Моля разкрийте тайната на Вашата идеална форма във всяко отношение?

В избата на моята къща в Париж направих фитнес зала. Имаме треньор и три пъти седмично, заедно със съпругата ми Нели, по един час, щеш – не щеш – спортуваме. И спортуваш, докато направиш всички необходими упражнения. И никога не отсъствам. Треньорът разпорежда: Ще се движиш толкова време, ще обикаляш тази градина и аз изпълнявам. Много послушен съм, особено за физическите упражнения. Това е много важно. Относно храната – много рядко ям месо. Изключение правя, когато съм в компания. Най-сладко ми е да хапна един хубав домат с малко сирене и самардалка. Зеленчуците са произведени в моята градина от български градинар. И с още нещо се занимавам всеки ден: От три години се уча на пиано и солфеж. Много е приятно.

Посъветвайте ни как да вървим успешно по Вашия път.

Работете! Работете! Работете!

Росица Ранчева