В Кукления театър се състоя първата истинска премиера след творческото безвремие

Една успешна премиера на заглавие за деца отбеляза в досието си Държавен куклен-театър Стара Загора. Класическата приказка „Червената шапчица“ на Шарл Перо бе представена в един по-близък до съвременните деца прочит. Без рязане корема на Вълка, за да бъдат освободени Бабата и Червената шапчица. С един смел Ловец с наметало на Супермен. И с ясното послание към децата „Никога да не говорим с непознати!“.

Изброените достойнства са на режисьора и автор на словесната адаптация Цвети Пеняшки. Ние от Долап.бг следим развитието на това младо дарование и с категоричност го обявяваме за „Специалист по вълците“, както вече втори път го доказва – след дипломната си постановка, изключително интересния спектакъл на сенките „Петя и Вълкът“.

В „Червената шапчица“ Цвети показва Вълка „на части“ – първо опашката му, после косматите лапи с дълги нокти. Докато накрая „изскочи“ цялата му страховита глава. Интересно, нито едно дете в салона не се уплаши и разплака от вида му. Според мен, защото „Червената шапчица“ се знае на възраст от майчиното мляко и съответно детската публика е наясно с щастливата развръзка накрая.

Речта на героите в пиесата е несложна, ясна, разбираема за децата. Звуковите „ефекти“, които правят двамата актьори – особено „придружавайки“ удрянето на героите от пиесата в различни предмети, предизвикаха луд възторг у малчуганите, свикнали на такива звуци от анимационните филми.

„С тази пиеса се връщаме към класическата форма куклен театър – с параван и петрушки. Специално внимание обърнете на музиката в „Червената шапчица“ – тя е отделно действащо лице“ – насочват вниманието ни Дарин Петков-директор на театъра и Таня Калчева-заместник-директор.

На премиерата бе отредено да се изявят най-новите попълнения в актьорския състав на театъра – Йордан Тинков/тъкмо завършил НАТФИЗ/ и Ивана Бобойчева. И двамата получиха специални плакети за пълноправни членове на младата трупа след края на спектакъла. /Във втория екип на постановката са актьорите Мария Джойкева и Любен Чанев/.

Относно изработката на куклите и сценографията централните фигури – на Червената шапчица и Вълка, бяха най-открояващи се  естетски.

Особено приятно бе да се преживее тази премиера – първа след социалната изолация, в салона на едно от местата в града с най-светла енергия – Държавен куклен театър-Стара Загора. Красиви деца с красиви родители, внимателно гледащи, участващи в спектакъла…Истински празник за душата на зажаднелите за своите нови чудеса артисти!

Желаем дълъг и успешен живот на „Червената шапчица“!

Уляна Кьосева