Първа самостоятелна изложба вдига арх. Петър Бакърджиев

От 1 -ви август до 1-ви септември 2020 г. в Италианската пицария „АМО“ в Стара Загора първа самостоятелна изложба „Усмихни се!“ вдига небезизвестният архитект Петър Бакърджиев.

Това са 30 шаржове, правени от архитекта по различни поводи -рождени дни, годишнини, обичайни и необичайни събития и пр. Някои са единични, други са групови. Има и чернобели, и цветни. Посетителите ще видят проектите на карти за три вида игри, поканата за спектакъла „Островът“, игран през миналия век с участието на актьора Петър Бакърджиев.

Поради ограниченото изложбено място са показани само част от наличните шаржове. Много от сътворените през годините творби са раздадени на десетки приятели, за което даже е забравил. Така аз притежавам два от неговите шедьоври: по повод сребърната ни сватба и ода за съпруга ми инж. Недьо Ранчев по повод неговата 50- годишнина. Искам да отбележа, че почти всички шаржове са съпроводени с оригинален текст, измислен с огромно чувство за хумор и калиграфски написан от Бакърджиев.

Архитектът най-си харесва шаржа на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Направен е по поръчка на областната управа, но той за съжаление все още не е дошъл в Стара Загора и не го знае. На видно място са шаржовете на проф. Цанко Яблански послучай 70-годишнината му, на проф. Светлин Танчев, на големия Васил Михайлов, на внучето на архитекта и на сватбата на сина му. Тук са изографисани и почти всички негови приятели. Венелин Кръстев присъства на три места; тук са „гениите“ от „съботната група“, която най-редовно се събира в кафенето „При кмета“… Всеизвестният Петер Митев също присъства на много места, но най-шаржиран е д-р Борислав Милев /Бобо/ – за 50-ия му рожден ден, където с Бакърджиев са на най-различни места по света – в Африка, в Южна Америка, в Индия и т.н. Любопитните ще видят шаржа на първата сватба на Петър Трендафилов, първата сватба на Стефан Лесов и пр. и пр.

За онези, които случайно все още не са посетили Италианската пицария „АМО“ обяснявам, че се намира в абсолютния център на Стара Загора, срещу входа на Битовия комбинат. Поради гадния COVID-19 официално откриване няма да има.

Освен автор на десетки жилищни и обществени сгради, арх. Петър Бакърджиев досега беше известен на културната и любознателна българска общественост като сценарист, артист и режисьор, човек със собствена гражданска позиция, обиколил почти целия свят, като автор на 9 книги, музикант, певец и широко скроена личност. Сега се представя и като художник. Усмихни се!

Росица Ранчева