Вдъхновяваща среща се състоя между известния физик Теодоси Теодосиев и ученици от новата старозагорска гимназия

На 23 юли 2020 г. ръководството на новооткритата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора организира среща на първите си ученици с известния учител по физика Теодоси Теодосиев. Той беше дългогодишен преподавател в ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък. Създател и ръководител  е  на специализирана школа по приложна математика и физика. За потребностите на школата е създал база за експериментални задачи по физика. Неговите възпитаници са носители на златни медали на световни олимпиади. От спечелените 11 златни медала ,7 са на негови ученици с най-високи резултати и постижения. Има 13 индивидуални национални първенци и повече от 50 участници на международни олимпиади по физика.

Със затаен дъх, повече от два учебни часа, присъстващите се докоснаха до огромния опит на учителя, подготвил през годините повечето български световни шампиони и медалисти по физика. С атрактивни примери от живота, Тео акцентува върху трудния път към голямата наука, която да служи на човечеството, необходимостта от постоянен труд и упоритост, от огромно количество прочетена художествена и специална литература, от разширяване на духовния климат на младия човек, от комплексно изграждане на личността, от необходими различни лишения в името на голямата кауза.

Малкото дете има повече мозъчни клетки и неврони от всеки академик. С други думи, то е способно да научи много повече, създавайки връзки – синапси, между невроните, от всеки възрастен. Това обаче не става по друг начин, освен с учене. Млад човек, който не учи, унищожава собствения си мозък, защото ненужните клетки, несъздалите връзки, отмират. А за да научи наистина качествено нещо, човек трябва да отдели за това 20 000 часа. Едва след тези 20 000 часа говорим за знание, което вече е инструмент за открития на световно ниво, инструмент за реализиране на нова гледна точка. Голямата наука изисква много труд и още две неща – логически и емоционален интелект” , каза Тео.

Той пожела здраве, много труд, постоянство и старание на учениците, които полагат основите на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора, от каквито специалисти има особено голяма нужда.

Разбира се, направи се и първата снимка за спомен с присъствието на Теодоси Теодосиев, учителят по математика Любомир Любенов и директорът на гимназията Майя Найденова.

Срещата със златния физик Теодоси Теодосиев е част от Седмицата, посветена на първите възпитаници на новата професионална гимназия. Досега преминаха „Обеден плувен коридор“ – плуване с Виктория Колева и как да станем бързи във водата като Майкъл Фелпс. Под ръководството на Любомир Любенов започна курсът с решаване на задачи от Националното външно оценяване по математика за 7-ми клас, с анализ на основните грешки и попълване на пропуски в знанията. Заниманията ще са общо 20 часа. Любенов изнесе и своеобразна беседа с практически упражнения „Няколко математически шедьовър“.

Утре ще бъде срещата с Йоанна Герлимова на тема „Магията на музикалното и танцовото изкуство и тяхното емоционално въздействие“.

През месец август предстои Тенис урок за трудния път към големите успехи с държавната шампионка за жени и бронзова медалистка от Световното първенство по тенис за девойки „Ориндж боул“ Дария Радулова и Венци Иванов. Представители на лондонска банда ще помогнат за създаване на училищна банда. Предстояща е среща с медалисти от световни олимпиади, лауреати на конкурса „Минко Балкански“ по Комбинаторна математика. Онлайн среща предстои и с група млади програмисти, ентусиасти, преподаватели в Школата по комбинаторна математика, информатика и облачни технологии, която се провежда във Фондация „Миню Балкански“.

Последните две инициативи са съвместни с Фондация „Миню Балкански“ с. Оряховица и Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи.

Очаквайте документален запис на беседата на Теодоси Теодосиев при срещата му с осмокласниците на гимназията.

Росица Ранчева