Обновяването на Станционната градина на Стара Загора започва

С водосвет за здраве и символична първа копка, на 21 юли 2020 г. започва благоустрояването на емблематичната за Стара Загора Станционна градина. На официалната церемония присъстваха кметът на града Живко Тодоров и заместниците му Милена Желева и инж. Янчо Калоянов, главният архитект Виктория Грозева, областният управител Гергана Микова, секретарят на Общината Делян Иванов, изпълнителният директор на фирмата изпълнител „Водстрой 98“ Момчил Борисов /която реновира преди две години Аязмото/, общински съветници, членове на екипа за управление на проекта, строители и др.

Бинифициент по Проекта „Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на „Станционна градина“ е Община Стара Загора. Общата стойност на проекта е 4 394 004 лв. Безвъзмездната финансова помощ от държавата по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е 4 млн лв. Продължителността на проекта е 30 месеца. Дата на стартиране е 25 юни 2020 г. и дата на приключване – 22 декември 2022 г.
„ Една дългоочаквана инициатива на Община Стара Загора във връзка със Станционната градина и нейната пълна рехабилитация от създаването й до днес ще бъде осъществена, каза в началото на събитието главният архитект Виктория Грозева.- Наистина тя има нужда от голяма промяна и това място да се превърне в притегателна зона за старозагорци, тъй като се намира в изключителна близост до градския център. Едновременно с инициативата на държавата да обнови нашата Централна железопътна гара е чудесен повод да обединим усилия в създаването на нова жизнена градска и естетическа среда.

Проектът е създаден от старозагорски ландшафтни архитекти в лицето на ландшафтен архитект Корнелия Матарова. С него създаваме предпоставки за нова градска среда, с редица нови функции в нея с цел да съживим това място“.

Проектът предвижда пълна рехабилитация на зелените площи. Запазване и консервиране на съществуващата растителност. Направена е фитосанитарна оценка, в която са посочени състоянието на съществуващата растителност и мерките за тяхното възстановяване. Ще бъде осигурено пълно напояване на площите.

Ще бъде напълно обновена алейната мрежа с нови и различни по форма и цвят бетонови павета. Така ще се даде възможност на основната осова линия да бъде обновена и акцентирана с различни площади. В централната зона е предвидена водна площ. Тя ще бъде комбинация от сух фонтан и водно огледало, за да се постигне по-добра визия и посещаемост на градината. Ще бъдат изградени и периферни зони за тих отдих и релакс. За най-малките са предвидени четири детски площадки за различни възрастови групи, както и детски велопарк, на който децата ще се обучават на безопасно движение.
Оформят се паркови зони наситени със спортни функции, монтиране на съвременни спортни съоръжения.
Предвидено е и
зграждане на нова наземна обществена тоалетна, съобразена с изискванията за достъпна среда. Новата паркова мебел ще бъде с модерна съвременна визия. Предвидено е ново осветление и видеонаблюдение.
Скулптурите в Станционната градина ще бъдат запазени, частично възстановени и почистени от натрупаните през годините замърсявания. 17 са произведенията на изкуството, които са част от своеобразната „Галерия на открито“. Сред авторите са Кирил Матеев, изобразил от мрамор „Пробуждане“, полският творец Ян Войдило със „Среща“, „Вградена фигура“ с автор Петър Панчев и др.

Още едно предизборно обещание, което направихме е на път да се случи- каза в приветственото си слово кметът Живко Тодоров.- Благодаря на целия екип, който разработи проекта, който го защити и докара нещата до тук. Призовавам изпълнителите да работят бързо и качествено, за да направят един хубав продукт за гражданите на Стара Загора.

Има още два проблема, свързани с тази градина: Сградите, които се намират в източната част на Станционната градина са изоставени от доста време. Разговаряхме с ректора на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков. Ще ги поискаме от Министерство на земеделието така че да станат под управление на ректората и да могат там да се провеждат учебни занятия на студентите. Амбицията ни е тук да се напълни със студенти, а не с криминални субекти, особено вечер, на което сме свидетели. Специално с директора на полицията ще проведа среща, за да изгонят тези посетители на парка, които нямат работа тук и го използват не по предназначение. Т.е. още по време на ремонта, полицията да прогони представителите на ромския етнос, които извършват тук криминални действия.

Нашата обща задача е да обновим Станционната градина, да приведем нов дух в нея, да бъде населена с хора от всякакви възрасти.

Пожелавам успех и догодина по това време да се поздравим с един реновиран обект“, каза в заключение градоначалникът.

Символична първа копка направиха изпълнителният директор на фирмата Момчил Борисов, инж. Янчо Калоянов и кметът Живко Тодоров.

Инж. Момчил Борисов заяви, че по време на работните дейности градината няма да се затваря. Обновяването ще бъде поетапно и в зависимост от климатичните особености. Според него, предвиденият за изпълнение срок ще бъде много по-кратък.

Станционната градина е най-големият градски парк в Стара Загора. Създадена е през периода 1898 -1912 год. на площ от 52 928 кв.м. Централната алея е композиционна ос на градината. Тя се явява продължение на втората по значимост улица в Стара Загора „Митрополит Методий Кусев”. В южна посока тя завършва в гаровия площад. В градината е изграден градски стадион за колоездене.
Росица Ранчева