Скромничко Стара Загора отбеляза 183 години от рождението на Васил Левски

Меко казано, скромничко Стара Загора отбеляза днес 183 годишнината от рождението на най-великия българин, Апостола на свободата Васил Левски. Пред прекрасно реставрирания му паметник , който се намира непосредствено до митрополитския храм „Св. Димитър“ в уречения начален час 9:30 площадчето почти празно. Налице беше Общинският духов оркестър. Един по един се събраха Емил Христов – зам.председател на Народното събрание и Радостин Танев – депутат от ПП ГЕРБ със сина си, зам.областните управители Красимир Червилов и Петя Чакърова, зам.кметовете на Община Стара Загора – Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, секретаря на Общината Делян Иванов и началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова, общински съветници, представители на няколко младежки структури двама-трима журналисти и една единствена възрастна жена, откъснала китка от градинката си, за да я постави в нозете на Дякона. Всичко – 20-30 души. Нямаше не само литургия и панихида, които редовно по-рано се отслужваха в ден като този, нямаше стихове, слова и организирано посещение на децата, тъй като е почивен ден, нямаше знамена и плакати…

Обяснението беше, че сме в епидемична обстановка ?! Дали????

Как пандемията не пречи на препълнените кафенета и ресторанти, на стадионите, на митингите и скандиранията, на километричните опашки пред гръцката граница и пр., а пречи да се сложи цвете и се сведе глава в знак на почит..?

Ето какво казаха пред Долап.бг:

Емил Христов-зам.председател на Народното събрание:

Срам ме е!

Днес е един от дните, в които се обръщам съм себе си и търся отговори на въпроси. Това са най-трудните въпроси. И все по-рядко намирам верните отговори.

Предполагам, че хората се срамуват да дойдат днес пред паметника на Левски, защото той може да им зададе въпрос, на който те не биха могли да отговорят. От срам ли е или от какво, но няма ги старозагорци…За много голямо съжаление! И на 2-ри юни ги нямаше! От срам ли, от що ли?!

Кой от нас може да даде отговор на тези въпроси, дето те ще ни ги зададат? А те ще ни попитат само едно: Вие какво направихте за Отечество България?!“

Красимир Червилов -зам.областен управител на Стара Загора:

Няколко секунди преди началото на организираното тържество по време на пандемия съм развълнуван, защото надали има в българската история личност, която да е толкова светла, чиста, свята и неосторена от историята. Може би в контекста на всичко, което ни се случва в момента в държавата е изключително важно да съхраним образа на Левски и да го предадем неопетнен на идните поколения“.

Иванка Сотирова-зам.кмет:“Дали имаме основание да се поклоним днес пред величието и подвига на Левски? В дни като днешния, всички винаги сме много критични пред паметника, позовавайки се на Дякон Левски, а веднага след това забравяме за какво става дума …Това се питам…Какво направихме, за да сме всички заедно тук…Виним държавата, а всеки от нас какво е направил..?!“

Милена Желева -зам.кмет:“Пред паметника на Левски нека много добре си припомним думите му „За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.“ Нека не забравяме заветите му, защото днес те са особено актуални.

Епидемиологичната обстановка е причина за по-малкото присъстващи. Вярвам, че българите са родолюбци, обичат си символите, своите велики мъже и своята държава!“.

Бяха положени венци и цветя от името на Емил Христов, Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, Областен управител, ВМРО, БСП и др.

Росица Ранчева