По колко пари годишно събират най-известните фонтани на Земята?

Знаете ли по колко пари годишно събират най-известните фонтани на Земята?

Знаете, ли че … по света хорат посещават туристически дестинации, където чрез силата на суеверието и силата на вярата са се изградили традиции… традиции, които хората стриктно спазват. За пример ще дадем Фонтанът ди Треви в Рим, един от най-известните фонтани в света. Намиращ се в центъра на Рим, в близост до църквата „Св. Викентий и Св. Анастасий“, която е преотстъпена за ползване от Българската православна църква.

Традицията, която през дългите години се налага е, че ако човек иска да се върне пак в Рим, то той трябва да застане с гръб към фонтана и да хвърли монета през лявото си рамо. Поради тази вяра, която се е наложила през годините, всеки ден хиляди хора мятат монети във фонтана с надеждата да се завърнат пак някой ден и да се докоснат отново до величието на „Вечния град“.

Всяка седмица от Фонтана ди Треви се събират около 15 000 долара, хвърлени във водата под формата на монети. Което прави близо 1 милион долара на година.  Толкова много монети се натрупват всеки ден, че служителите на благотворителната организация, която се грижи за него, им отнема един час, за да го почистят и да раздадат парите на нуждаещите се.

Благодарение на монетите, извадени от водата, Caritas дори отваря супермаркет, предлагащ продукти на по-ниски цени през 2008 г.

Докато фонтанът ди Треви трябва да се почиства ежедневно, при други известни фонтани това се случва на всеки няколко месеца.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Езерото в хотел Bellagio в Лас Вегас, например, събира по около 12 000 долара на година. Почистването се извършва с помощта на огромен вакуум, който изсмуква всичко от дъното. Също както при фонтана в Рим, управата на хотела дарява парите за благотворителност.

Други водни атракции в Mall of America в Минесота събират по 2000 долара на месец, които биват дарявани на благотворителни организации.

Фонтаните пък на всички кафенета по света на веригата „24 Rainforest” събират по 25 000 долара на година, дарявани на инициативи, свързани с околната среда.

През 2014г. от фонтаните на Disney World пък са събрани 18 хиляди долара, които са дарени на деца, живеещи в приемни семейства.

Друг интересен фонтан – 9/11 Memorial, е събрал почти 3 000 долара в полза на климата, въпреки факта, че е забранено в него да се хвърлят монети.

Фонтанът в Bryant Park може да се похвали с около 3400 долара в монети на година, а Buckingham Fountain в Чикаго, което до голяма степен просто плаща за колекционерите на който е един от най-големите в света, прави само по около 200 долара годишно.

По материали от Интернет